30 December 2012

Kορυφαίοι δίσκοι για το 2012

50. PALLBEARER – Sorrow and Extinction
49. MUTANT SUPREMACYRotting Season (7″ EP)
48. BROKEN CUPSSlaves of the Grave
47. BEAU NAVIRELumens
46. TRUST -TRST
45. JOHN ZORN – Templars: In Sacred Blood
44. THE MENOpen Your Heart
43. SLEIGH BELLSReign of Terror
42. YAKUZABeyul
41. POP. 1280The Horror

40. I WANT YOU DEADΑΩ (7″)
39. THE YOU AND WHAT ARMY FACTIONSilk
38. TY SEGALL BAND – Slaughterhouse
37. BEACH HOUSEBloom
36. THE RAVEONETTES – Observator
35. LITERATUREArab Spring
34. THE MARS VOLTA – Noctourniquet
33. RESURGENCYFalse Enlightenment
32. SERPENTINE PATHSerpentine Path

30. FIONA APPLE – The Idler Wheel Is Wiser Than the Driver of the Screw and Whipping Cords Will Serve You More Than Ropes Will Ever Do
29. EVOKENAtra Mors
28. ROUTESLand of Holy Dope
27. WHITE LUNGSorry
26. WITCHRISTThe Grand Tormentor
25. WILD NOTHINGNocturne
24. ARIEL PINK’S HAUNTED GRAFFITIMature Themes
23. INCANTATIONVanquish in Vengeance
22. HEXVESSELNo Holier Temple
21. BURNING LOVERotten Thing to Say

20. THEE OH SEESPutrifiers II
19. BEASTMILKUse Your Deluge (EP)
18. METZMetz
17. NOCTURNAL VOMIT – Cursed Relics
16. ADVERSARIAL/ANTEDILUVIANInitiated in Impiety as Mysteries (Split)
14. KRALLICE Years Past Matter
12. GRIMES – Visions
11. GRIZZLY BEARShields

10. AUSSITÔT MORTNagykanizsa
09. THE HOWLING WINDOf Babalon
08. THE FLAMING LIPS AND HEADY FWENDS – The Flaming Lips and Heady Fwends
07. DRAWN AND QUARTEREDFeeding Hell’s Furnace
06. XIU XIU Always
05. CHAIRLIFTSomething
04. DEPHOSPHORUSNight Sky Transform
03. ANHEDONISTNetherwards
02. SWANSThe Seer
01. TAME IMPALA – Lonerism

19 December 2012

INCANTATION "Vanquish in Vengeance"

Incantation
Vanquish in Vengeance
2012 | Listenable Records

Πως το ‘χε πει ο αείμνηστος Seth Putnam; “Kyle from Incantation has a moustache”. Και μάλιστα τσιγκελωτό, ανδρικό, απ’ αυτό που σχηματίζει μόνο η ακμαία τεστοστερόνη. Οι Incantation σκάνε ξανά μύτη μ’ ένα δίσκο που αποτελείται από υψηλού βαθμού οξύτητας τραγουδάρες. Και εξυπηρετούν άριστα τις ανάγκες του γαμημένα trve death metal. Όλα τ’ άλλα είναι φλωριές και περιττά. Η Autopsy doom-ια του Ascend Into the Eternal φροντίζει από νωρίς να υπενθυμίσει ότι οι τύποι αποτελούν από μόνοι μια ολόκληρη σχολή του είδους. Ο John McEntee καλά βαστάει το όραμα. Αν και για πολλούς (βάλτε κι εμένα μέσα στο σωρό) η μακάβρια φρικαλεότητα του ήχου τους στα πρώτα τους albums, και ιδιαίτερα αυτή του Onward to Golgotha, είναι αξεπέραστη, δεν παύουν να φτύνουν παρόμοια τοξικά riffs ακόμα και τώρα. Μην ξεγελιόμαστε, ο Σατανάς φροντίζει να τους εμπνέει ακόμα και τόσα χρόνια απ’ την αρχή της καριέρας τους. Οπότε όλα κομπλέ. Τι περιμένετε να διαβάσετε δηλαδή; Μήπως για μουσικές τεχνικές ή ιδιαίτερες καινοτομίες; Όλα αυτά τα γράφουμε στ’ αρχίδια μας όταν έχουμε να κάνουμε με τέτοιου είδους ηγέτες. Σ’ αυτούς λοιπόν που το death metal τους μίλαγε πάντα στην ψυχή, ο δίσκος αυτός θα βρει τη θέση που του αρμόζει. Οι υπόλοιποι ας μελετήσουν πάλι το πεντάγραμμο. Suckers!

12 December 2012

SOUNDGARDEN "King Animal"

Soundgarden
King Animal
2012 | Universal Republic, Loma Vista, Vertigo

Είχα κάνει μεγάλη χαρά με την επανασύνδεση αυτής της μπαντάρας. Πάντοτε γούσταρα τους Soundgarden για πολλούς λόγους. Τα Louder Than Love και Badmotorfinger είναι δύο απ’ αυτούς. Επιπλέον, έρχεται η φωνάρα του Chris Cornell και ο θ-ε-ό-ς Matt Cameron πίσω απ’ τα τύμπανα. Παρέα με το reunion διέρρευσε και το Black Rain τραγούδι σε audio και video φάση. Εντάξει, το βίντεο στ’ αρχίδια μου, δεν λέει κάτι, αλλά το Black Rain σαν τραγούδι είναι ένα έπος και όποιος δεν το γουστάρει είναι κουφός. Βέβαια, αργότερα έμαθα ότι ήταν ένα απ’ τα leftovers του Badmotorfinger (αν είναι δυνατόν!) κι έτσι φύλαγα μια πισινή για το τι είναι ικανοί να συνθέσουν το 2012. Το King Animal δεν με ξετρέλανε δυστυχώς. Δεν έχει καν αυτό το ένα ή τα δύο υπεργαμάτα και κλασσικά τραγούδια που μια μπάντα σαν κι αυτούς μπορεί να γράψει. Το γεγονός όμως ότι συγκρίνοντας το άλμπουμ με το φιάσκο των Audioslave (πλην του catchy ντεμπούτου τους) και τις τελευταίες δουλειές των Pearl Jam είναι σαν κάποιος να σου βάζει Scorpions μετά από Βασίλη Σαλέα, αυτό αρκεί. Και ναι, προτιμώ Scorpions κι ας είναι το Send Me an Angel που παίζει στα μεγάφωνα. Κατά τ’ άλλα, ο δίσκος δεν έχει ιδιαίτερες διακυμάνσεις. Χαιρόμαστε τη θεόσταλτη φωνή του Cornell στο φυσικό της περιβάλλον, ακούμε τα πουτανιάρικα short riff-άκια του Kim Thayil (που τόσο αγαπάμε), το ωραίο μπάσο του Ben Shepherd και το χορευτικό groove του παιχταρά Cameron. Η επιστροφή των Soundgarden, εν ολίγοις, είναι αξιοπρεπέστατη και, που ξέρεις, ίσως το επόμενο άλμπουμ να φέρει τον μικρό θρίαμβο που όλοι λαχταρούμε. Καλώς μας ήρθανε λοιπόν.

02 December 2012

GRAVEYARD "Lights Out"

Graveyard
Lights Out
2012 | Stranded Records, Nuclear Blast

Σειρήνες. Οι νέοι ήχοι των Σουηδών τροβαδούρων είναι διαθέσιμοι. Ελεύθεροι από κάθε τι που ίσως έκανε τους Graveyard ένα βαρύ όνομα. Με το περσινό Hisingen Blues έκαναν σχεδόν τους πάντες σύμμαχους στο όραμά τους. Χορήγησαν καύλα, ένταση, πάθος και ουσία σε ένα είδος που μόνο το underground χαροπάλευε να σώσει τόσα χρόνια. Σφαιρικά αν το εξετάσεις, ή από όποια άποψη θες, οι Graveyard είναι εκ των μεγάλων της Σουηδικής σκηνής. Δεν τίθεται αμφιβολία περί αυτού. Το να βγάλεις όμως ένα δίσκο που ναι μεν δεν είναι κακός και που έχει τη φόρα ενός προηγούμενου σπουδαίου άλμπουμ, δεν σημαίνει ότι κυκλοφόρησες απαραίτητα ένα αριστούργημα. Το Lights Out όμως παραμένει ένας θελκτικότατος rock δίσκος που βαράει χωρίς έλεος. Παρ’ ότι τα φώτα του σβηστά, παραμένει ευδιάκριτο μέσα σ’ ένα σωρό άχρηστων μουσικών συνθέσεων που κυκλοφορούν ετησίως και που σπαταλούν άδικα το χρόνο μας. Τσιτωμένο παίξιμο σε μια vintage κιθάρα, ένας οργανικός ήχος, ενισχυτές που γνωρίζουν την αξία του gain αλλά αγνοούν το distortion, ολοφάνερη 70s αισθητική κ.ο.κ. Όλα αυτά συγχωνευμένα τρακάρουν σε μια ηλεκτρική φιληδονία που είναι δύσκολο να σ’ αφήσει απαθή. Ο νέος ύμνος της μπάντας μάλλον ακούει στο όνομα Slow Motion Countdown και ο Joakim Nilsson εκθαμβώνει γι’ άλλη μια φορά σαν ο καλύτερος τραγουδιστής της γενιάς του. Όμως επειδή έχω ακούσει τι είναι ικανοί να γράψουν οι Graveyard κι επειδή αυτός ο δίσκος είναι μακριά απ’ τη μυσταγωγία του ντεμπούτου τους αλλά κι απ’ τη μοναδική ταυτότητα του διαδοχού του, λέω με σιγουριά ότι δεν είμαι ικανοποιημένος αυτή τη φορά. Εντάξει, ροκάρετε τίγκα αλλά πρέπει να αλλάξετε προοπτικές τώρα που είναι νωρίς. Αυτά.

Interview: Eyehategod

Ακολουθεί συνέντευξη για το Def Lines webzine με τον Michael Williams, τραγουδιστή της μπάντας.


Θα πρέπει να τονίσω το γεγονός, χωρίς να φλυαρώ καθόλου, ότι είστε οι καλύτεροι τύποι εκεί έξω. Αυτό δεν είναι απλά η γνώμη μου αλλά η γενική εντύπωση των οπαδών σας μετά το live στην Αθήνα. Πιστεύεις ότι όλο αυτό το είδος συμπεριφοράς είναι μέρος της κουλτούρας και της καταγωγής σας ή απλά έτυχε πέντε αξιολάτρευτοι τύποι να συναντηθούν;

Ευχαριστώ φίλε. Είμαστε επίσης όλοι μας οπαδοί της μουσικής και θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τον άνθρωπο σαν άνθρωπο, όχι σαν κάποια ξεχωριστή οντότητα τον καθένα, ούτε σαν μαλάκες rock stars απλά επειδή είναι μέλη μιας μεγάλης, παλιάς σκηνής. Όταν ήμουν παιδί κάθε φορά που μιλούσα ή έστελνα γράμματα σε μπάντες ήμουν απολύτως ενήμερος στο πως ενήργησαν προς το μέρος μου. Ήταν η underground σκηνή που μου έδειξε από νεαρή ηλικία ακόμα ότι οι τύποι πάνω στη σκηνή είναι ίδιοι με μας. Αυτοί που εξακολοθούσαν να πλασάρονται σαν μεγάλοι και ισχυροί απέτυχαν στο να γίνουν πιο προσωπικοί. Αλλά, έχοντας πει όλα αυτά, αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχεις τον χρόνο για να μιλήσεις στον καθένα ξεχωριστά, έτσι μερικοί ίσως νιώσουν αποκλεισμένοι παρ’ όλες τις προθέσεις σου. Και για να συνεχίσω την απάντηση στην ερώτησή σου, ΝΑΙ, είμαστε αξιολάτρευτοι.

Ποιες έιναι οι αναμνήσεις σας από εκείνη την εμφάνιση; Έχω να σου πω ότι οι οπαδοί σας ύμνησαν όλους, πίστεψε το. Έχω παρακολουθήσει πολλά live όλα αυτά τα χρόνια αλλά είχα ξεχάσει αυτό το νεανικό vibe που βγάλατε επί σκηνής.

Ήταν μια απίστευτη νύχτα για χάρη της κόλασης! Ήταν απλά καταπληκτικό. Το να γνωρίζεις τι περνά η πόλη σας και η χώρα σας γενικά εκείνο το διάστημα και εμείς να παίζουμε στη μέση όλων αυτών των συμβάντων. Γάμησέ τα, καλές στιγμές μέσα στην επανάσταση. Συναντήσαμε ΠΟΛΛΟΥΣ super cool τύπους και μιλήσαμε για την πολιτική της ΕΕ, για την ίδια την Ελλάδα, κι όλοι μας γίναμε καλύτεροι άνθρωποι μέσα απ’ αυτό. Μπορώ πραγματικά να πω ότι αγαπώ την Ελλάδα…

“Κάποτε προκαλούσες αντίσταση και ξεκινούσες καυγάδες. Τώρα θες απλά να επιβιώσεις.” Μήπως αυτό έχει αλλάξει τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι στη σκηνή; Ρωτάω γιατί εμείς, στην Ελλάδα, είχαμε την ευλογία να σας δούμε μονάχα μια φορά στη σκηνή και σχετικά πρόσφατα. Θα έλεγα όμως ότι σαν εκτελεστές διατηρείτε τα επίπεδα κινδύνου πολύ υψηλά. Μπορείς να κάνεις μια σύντομη ανασκόπηση της ζωής σας πάνω στησκηνή; Έχει αλλάξει κάτι πραγματικά τώρα;

Ανασκόπηση της ζωής μας πάνω στη σκηνή; Αυτό είναι αδύνατο πιστεύω. Θα χρειαζόμουν πολύ χρόνο για να γράψω κάτι τέτοιο. Προσωπικά, ποτέ δεν ξέρω τι πρόκειται να συμβεί επί σκηνής. Δεν παίζουμε εκ του ασφαλούς πάντως, αυτό είναι σίγουρο. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι σαν τις παλιές μέρες όπου θα προκαλούσα επιτηδευμένα σωματικές βλάβες στον εαυτό μου και τους οπαδούς. Εκείνα τα χρόνια ευχόμουν συχνά τον θάνατο αλλά ευτυχώς αυτές οι μέρες πέρασαν. Συνεχίζω να μη μπορώ να επικαλεστώ το πως αισθάνομαι επί σκηνής. Μερικές φορές ο πόνος είναι το μοναδικό πράγμα που σε σπρώχνει στο να μην τα παρατήσεις.

Σε έχει κυριεύσει καθόλου η ηλικία; Θυμάμαι ένα σωρό ανθρώπους να σου μιλούν μετά το live. Σε κάποια φάση στράφηκες στο μέρος μου και μου ζήτησες να σε σώσω απ’ αυτήν την κατάσταση. Θέλω να πω, ότι μου δίνετε την εντύπωση πως προτιμάτε περισσότερο να μιλήσετε με τους fans για το αγαπημένο σας Black Flag άλμπουμ παρά να κάθεστε απλά και να λαμβάνετε όλα τα θετικά σχόλια για το live που προηγήθηκε.

Ακριβώς! Είμαστε όλοι μας πολύ προσγειωμένοι. Δεν θέλουμε να ακούμε τους άλλους να μιλούν για εμάς. Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κόσμο, τα νέα, τις μπάντες που αγαπάμε…

Πώς είναι η ζωή σας, και γενικά τα πράγματα, τώρα στη Νέα Ορλεάνη;

Φανταστικά, πιστεύω. Η ζωή συνεχίζεται μέσα από διάφορες καταστάσεις (σ.σ.: συγκεκριμένα είπε “through the thick and thin”). Δεν είναι η κάθε μέρα ένα λαμπρό αστέρι αλλά πάντα ξεπερνάμε τις σκατοκαταστάσεις που συμβαίνουν.

Ο εθισμός σου στα ναρκωτικά έχει σταματήσει εδώ και πολύ καιρό. Διάβασα ότι αντιλαμβάνεσαι, μέσω της συγραφής, ότι όλη η νέα κατάσταση δεν διαστρέβλωσε τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τα πράγματα. Υπάρχουν άλλου είδους εθισμοί που κρατούν τον Mike IX σε φόρμα;

Ο εθισμός στα ναρκωτικά, ναι, αυτός έχει παύσει. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε να περνάμε καλά μια στο τόσο με ορισμένες παράνομες ουσίες. Πρώτο απ’ όλα το αλκοόλ. Μπορείς μόνο να καταστρέψεις τον εαυτό σου με όλα αυτά τα χημικά εκτός αν δεν θέλεις ή η όλη κατάσταση βγει εκτός ελέγχου. Όμως επίσης δε μπορείς απλά να πεις ότι δεν είσαι διατεθιμένος να το ξανακάνεις. Εννοώ ότι ΜΠΟΡΕΙΣ αλλά γάμα το καλύτερα. Δεν πρόκειται να περιορίσω τον εαυτό μου όπως και να ‘χει.

Αν και τέτοια πράγματα προκύπτουν υποσυνείδητα, μπορείς να πεις πως ακριβώς κόλλησες τον ιο της γραφής;

Γράφω από τότε που ήμουν παιδί. Ξεκίνησα με φρικτούς στίχους για την punk rock σκηνή και κάποιες σύντομες ιστορίες με παράξενα σκηνικά αλλά δεν τα παράτησα. Λατρέυω την τέχνη της γραφής. Αγαπώ επίσης την ζωγραφική και άλλες μορφές τέχνης. Όλα αυτά συνδέονται.

Είναι τα κείμενά σου απόρροια προσωπικών εμπειριών ή σε επηρρεάζουν και εξωτερικά ερεθίσματα; Κάποτε είπες ότι το συμβάν με τον Katrina άλλαξε τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα. Επηρρέασε και τον τρόπο που γράφεις επίσης;

Όχι, όχι με συγκεκριμένο τρόπο. Παρ’ όλα αυτά είδα φρικτά πράγματα εξαιτίας αυτής της καταιγίδας.

Η ταυτότητά σου ως συγγραφέας έρχεται σε αντίθεση με αυτή του frontman; Υπάρχουν δύο διαφορετικοί άνθρωποι μέσα σου ή είναι το ίδιο πρόσωπο που μάχεται με ποικίλλους τρόπους;

Ούτε κατά διάνοια. Είμαι το ίδιο καταραμμένα ανθρώπινο βακτήριο μιας κοινωνίας ασχέτως με το τι κάνω κάθε στιγμή.

Οι EHG τι κάνουν; Πολλοί περιμένουν το επόμενο βήμα σας. Μην είστε τόσο άκαρδοι, καθάρθατα.

Εννοείς, τι έχουμε προγραμματίσει; Το Νοέμβριο του 2012 φέυγουμε για Αυστραλία, τότε έχουμε κάποια shows στο Brooklyn, NY στις Η.Π.Α. και τότε, υποθετικά μιλώντας, μπαίνουμε σε στούντιο ηχογράφησης. Έχω ένα μυστικό προγραμματισμένο για τις Η.Π.Α. τον Ιανουάριο αλλά δε μπορώ να πω κάτι ακόμα. Άκαρδοι; ΟΧΙ. Καθάρματα; ΝΑΙ!

Η καριέρα σου σαν δημοσιογράφος σε κρατά σε επαφή με πολλά νέα σχήματα. Έχεις ξεχωρίσει κάποια απ’ αυτές τις μπάντες;

Δεν το κάνω και πολύ συχνά αυτό πλέον, την rock δημοσιογραφία εννοώ. Μου αρέσει να κάνω κριτικές και συνεντεύξεις αλλά ως εκεί. Κάνω ένα διάλειμμα απ’ όλο αυτό εξαιρουμένου του ραδιοφωνικού μου show, Southern Nihilism Front στο http://www.coreofdestructionradio.com. Είναι τυχαίο όλο το σκηνικό και διαθέσιμο για download και θα ξανακάνω ένα σύντομα, μετά απ’ την περιοδεία. Όσον αφορά νέες μπάντες, δεν ακούω και πολλές απ’ αυτές. Οι Αυστριακοί I Exist είναι καλοί πάντως. Επίσης οι Salute, FUK, Midnight, Spits, Kriegshog, Classhole, Haarp, Die Slutzz, Pallbearer, Strong Intention, Bob Wayne, Warbeast, KillXLife, Wayward Drifters κ.α. Τις τελευταίες μέρες ζω σ’ ένα σοκάκι γεμάτο βινύλια γι’ αυτό δεν είμαι και πολύ πρόθυμος για τα νεότερα συγκροτήματα του 2012.

Πρότεινε μερικούς δίσκους που πιστεύεις πως κάθε οπαδός οφείλει να έχει.

Το Young Loud and Snotty των Dead Boys, το LP των Germs, το split των Void, όλα από Black Sabbath, όλα από Black Flag.

Πότε θα μας ξανάρθετε; Αν νομίζεις ότι δεν θα μας αρέσει η απάντηση, τότε μην απαντάς καθόλου.

Μάλλον δεν θα σας αρέσει και πολύ η απάντηση. Η απλή και ειλικρινής αλήθεια είναι αυτή: δεν ξέρουμε ακόμα. Ωστόσο, όλους εσάς τους υπέροχους τύπους σας έχουμε ΣΙΓΟΥΡΑ μέσα στα σχέδια μας.

Εύχομαι τα καλύτερα για σένα, την οικογένεια σου, την οικογένεια φίλων σου. Να’ σαι πάντα ευλογημένος και σ’ ευχαριστώ που σπατάλησες τον πολύτιμο χρόνο σ’ όλο αυτό.

Εγώ ευχαριστώ εσένα. Να τσεκάρεις τον προφορικό λόγο μου και τις άλλες μπάντες που συμμετέχω: The Guilt of…, Outlaw Order, Arson Athem, κ.ο.κ.

29 November 2012

BUMCELLO "Al"

Bumcello
Al
2012 | Tôt ou Tard

Βασίλη, μην ξεχάσεις, είπαμε στις 5:30 στους Τρείς Ιεράρχες. Φέρε και κανά χαρτομάντηλο γιατί θα γίνουμε λούτσα με τόση ζέστη. Χριστίνα, εσύ έχεις κανονίσει για τις μπουμπουνιέρες έτσι; Γιώργο, εσύ πρέπει να πας στο αεροδρόμιο να πάρεις τους συγγενείς της Μαίρης. Α!, Βασίλη, θέλω κι άλλη χάρη. Εσύ, πριν τελειώσει ο γάμος, θέλω να φύγεις για το μαγαζί ρε φίλε. Να πας να τσεκάρεις αν είναι όλα κομπλέ γιατί ο υπεύθυνος μου φαινόταν λίγο στον κόσμο του. Μήτσο, τι ώρα είπες ότι έχω ραντεβού στο κομμωτήριο; Α, ρε Βασίλη, όλο ξεχνάω. Έχω κι ένα σι-ντι να σου δώσω για τον DJ. Θα του πεις να παίζει αυτό όταν έρχεται ο κόσμος μέχρι να εμφανισθούμε εμείς. Κάποιοι Μπουμτσέλο, κάπως έτσι ονομάζονται. Χαλαρή φάση σου λέω. Θα τους μουρλάνουμε τους πρωτευουσιάνους με τέτοια κατάσταση και θέα σ’ όλο τον κόλπο. Θα ‘ναι μαγικά σου λέω. Νίκο, εσύ με τους άλλους θα πηγαίνεις σιγά στον δρόμο για να σ’ ακολουθούν και οι άλλοι. Δεν ξέρουν που είναι το μαγαζί ρε. Βάσω, τελικά η ανηψούλα σου θα ντυθεί παρανυφάκι; Ψησ’ το μικρό ρε, αφού και η Μαίρη θέλει. Νίκο, αυτός είναι ο καφές μου; Freddo δεν παρήγγειλα; Έχει βάλει γάλα μέσα ο μαλάκας; Τέλως πάντων, τι άλλα λέγαμε;

NEUROSIS "Honor Found in Decay"

Neurosis
Hono Found in Decay
2012 | Neurot Recordings

Οι Neurosis ποτέ δεν υπήρξαν αντιλεγόμενη μπάντα εφ’ οσον ήταν κυρίαρχοι του ίδιου τους του παιχνιδιού. Ένα απ’ τα πολλά θετικά που έχουν είναι ότι αναρρώνουν μεταξύ των κυκλοφοριών τους μιας και εκφράζονται μέσω side projects, solo καριέρας και την σπασμωδική κολλεκτίβα των Tribes of Neurot. Διατηρούν κατ’ αυτό το τρόπο ένα σαφές όραμα για τους Neurosis το οποίο φρεσκάρουν κάθε τόσο. Το Honor Found in Decay άργησε λίγο στο να προωθήσει τη στάχτη που άφησε πίσω του το φανταστικό Given to the Rising του 2007. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Δίχως ίχνος νεωτερισμού λοιπόν, η μπάντα δημιουργεί ένα ακόμα επιστέγασμα της μοναδικής της τέχνης όπου το αργόσυρτο riff συντροφεύει λεπτές μελωδίες με την εύθραυστη φωνή του Scott Kelly να φτύνει οξύληκτες φράσεις περί μιας ειδικής και συμπαντικής αρμονίας. Ο κόσμος των Neurosis είναι το γκρι. Επιχαλκωμένος και περιτριγυρισμένος από φλόγες μιας φωτιάς που σιγοσβήνει. Το feedback των ενισχυτών αποκτά αξία υπό τη συνοδεία ενός τελετουργικού παιξίματος στα τύμπανα. Τα πλήκτρα εισχωρούν ύπουλα και συνουσιάζονται κατάλληλα με όλη την ατμόσφαιρα του δίσκου. Κλασσικά, και σ’ αυτό το άλμπουμ θα ακούσετε τον καλύτερο οργανικό ήχο που μπορεί να παράγει το ανθρώπινο χέρι του θεού Steve Albini. Η αλληλεξάρτηση κάθε μικρής λεπτομέρειας είναι γεγονός και οι Neurosis είναι απ’ τις λίγες μπάντες που καταφέρνουν να συνδέουν όλα αυτά τα μικρά στοιχεία χωρίς να ακούγονται τραγελαφικοί. Το Honor Found in Decay δεν είναι καν μες στους καλύτερους δίσκους της μπάντας αλλά η διαβρωτική ιδιότητα των Neurosis καταφέρνει έστω και ανήθικα να κερδίζει το στοίχημα. Κάπως, κάπου θα βαρέσουν σ’ ένα αδύνατο σημείο και θα παραδεχθείς τη μικροπρέπεια σου μπροστά στην κολοσσιαία έκφρασή τους. Γι’ αυτούς όμως ο συγκεκριμένος δίσκος παραμένει ίσως η πιο αδύναμη στιγμή της δισκογραφίας τους.

28 November 2012

LUCIANO BERIO - MIKE PATTON & ICTUS ENSEMBLE "Laborintus II"

Luciano Berio - Mike Patton & Ictus Ensemble
Laborintus II
2012 | Ipecac Recordings

Εδώ ο, προικισμένος με τις φωνές όλων των συμπάντων, Mike Patton συμπράττει μ’ ένα σύνολο διάφορων σολίστ υπό την ονομασία Ictus Ensemble αφηγούμενος το Laborintus II του Luciano Berio. Μην ρωτήσετε λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο γιατί δεν έχω ιδέα. Άλλη μια αγαθοεργία στον πειραματισμό, καθόλου εύχρηστη ακόμα και για άτομα που ακούν μουσική. Κανείς δε γνωρίζει τι διάβολο συμβαίνει μες στο μυαλό του Mike. Το όλο εγχείρημα είναι χωριμένο σε τρία μέρη τα οποία θηρεύουν εν μέρει τα όνειρα σας μιας και η σκοτεινή φύση τους συγκροτείται από μικρά κομμάτια creepy ύφους που ενώνονται μεταξύ τους. Το ωραίο είναι ότι ακούς τον Μιχαλάκη (στην αρχή του Part Two π.χ.) σ’ ένα ρόλο αρσενικής Diamanda Galas. Πάντα γούσταρα να τον βιώσω έτσι. Αλλά και πάλι, διαρκεί πολύ λίγο προτού ξαναχαθούν μες στην αόριστη δομή ενός ενορχηστρωμένου παραμυθιού και μιας πενιχρής free-jazz. Θυμίζει λίγο μια αναλόγως επιζήμια εκδοχή των Fantômas όπου οι τρομπέτες, τα φλάουτα και τα κόντρα μπάσα αντικαθιστούν τα καρτουνίστικα samples, τις ηλεκτρικές κιθάρες και τα εκρηκτικά τύμπανα. Αν έχεις πάρει LSD, ακούγοντας το Laborintus II, θα ταξιδέψεις μες στο αχανές σύμπαν των άστρων και στους πίνακες του William Blake. Εγώ δεν πήρα βέβαια, αλλά κάπως έτσι την ψιλιάζομαι τη φάση.

25 November 2012

YAKUZA "Beyul"

Yakuza
Beyul
2012 | Profound Lore Records

Θυμάμαι κάποια χρόνια πριν, στις χρυσές εποχές του MySpace, έβλεπα σε κάτι βιντεάκια τον Bruce Lamont να ‘χει κάνει όλες αυτές τις πατέντες στο σαξόφωνό του, με τα echos και όλα τα εφέ, και τον ψιλοκορόϊδευα σαν ακόμα έναν καινοτόμο του κώλου. Λίγο αργότερα άκουσα το Samsara άλμπουμ των Yakuza και είχα χεστεί πάνω μου. Κάτι οι τραγουδάρες σαν το Plecostomus και το Cancer Industry, κάτι το υπερ-cult και κατασκότεινο videoclip του Chicago Typewriter με πρωταγωνιστή τον τρίποδο τράγο, με έκαναν τελικά να τους δω μ’ άλλο μάτι. Οι Yakuza παραμένουν μια ιδιαίτερη περίπτωση μπάντας. Μουσικά, απλώνουν τις ρίζες τους σ’ ένα ιδιόρρυθμο heavy metal όπως μας το παρουσίασαν ανά στιγμές μπάντες όπως οι Mastodon ή οι Rwake. Επιπλέον, πικάρονται από ένα progressive πνεύμα όπου down-tempo σημεία κάνουν την εμφάνισή τους, συνοδευόμενα από στοιχειωμένους ήχους ενός φαινομενικά κακοπαιγμένου σαξόφωνου. Κι όμως, όλα αυτά γίνονται με άποψη. Σοβαρά τώρα. Το ωραίο με αυτούς τους τύπους είναι ότι γενικά αφήνουν την εντύπωση μιας πλήρως συγκεντρωμένης εκτέλεσης όσον αφορά τις συνθέσεις τους. Και ως δια μαγείας, δεν σου μένει κάτι το εξωφρενικά περιπετειώδες στο μυαλό. Παρ’ όλα αυτά γνωρίζεις ότι έχουν καταβάλλει κάτι μοναδικό σ’ ένα ταλαίπωρο στυλ μουσικής. Πανάξιοι.

21 November 2012

ANTIMATTER "Fear of a Unique Identity"

Antimatter
Fear of a Unique Identity
2012 | Prophecy Productions

Θεωρώ τον εαυτό μου ως ένα σημείο αρκετά emo. Αυτό το λέω από την άποψη ότι πάντα με άγγιζαν συναισθηματικά ορισμένα πράγματα στη μουσική. Το τσέλο του Forever Autumn π.χ. ή τα βιολιά του Alternative 4 κ.ο.κ. Τους Antimatter τους έχω αφήσει απ’ την εποχή του ντεμπούτου τους άλμουμ ακόμα. Εκεί είχα χαρεί την συνθετική σύγκουση των Mick Moss και Duncan Patterson παρ’ όλο το ηλεκτρονικό μοτίβο του δίσκου. Πληκτράτο, ημι-ακουστικό, μια Vedder-ική θερμή ανδρική φωνή, δύο αισθαντικές γυναικείες φωνές, ψυχεδελιασμένα ηχοτόπια, θλιμμένες μελωδίες και δεν έχει σταματημό. Μετά από τόσα χρόνια κατάφερα ν’ ακούσω και απ’ αυτούς κάτι καινούργιο. Η νοοτροπία του γκρουπ δεν έχει πολυαλλάξει. Η σκόπιμα μελαγχολική υφή στις μελωδίες είναι κι εδώ παρούσα με τη μεστή χροιά του Moss να δεσπόζει πάνω τους πλήρως μυημένη στο νοσταλγικό υπόβαθρο. Πλέον, μου θυμίζουν περισσότερο Pearl Jam από ποτέ βέβαια αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το Fear of a Unique Identity δεν εξυπηρετεί το σκοπό του. Πρόσθεσε μια πρέζα Depeche Mode, δύο κούπες ονειρικών synths και μια κουταλιά Anathema-τισμένης ιδιοσυγκρασίας mid εποχών και το ‘χεις όλο μπροστά σου. Άσε που σε τραγούδια όπως το Firewalking θ’ ακούσεις μέχρι και δίκασες να βαράνε. Πέρασε η ώρα; Μια χαρά…

12 November 2012

It's a Sin comp, side A (mixtape)

Side A of It's a Sin comp, provided to NoizGround web radio


00.00_02.42 PRURIENT – Many Jewels Surround the Crown (απ’ το δίσκο Bermuda Drain)
02.43_06.15 XIU XIU – Hi (απ’ το δίσκο Always)
06.16_10.19 SCORPION VIOLENTE – Viol et Revanche (απ’ το δίσκο Uberschleiss)
10.20_11.32 RADIOHEAD – Feral [edit] (απ’ το δίσκο The King of Limbs)
11.33_16.52 TRUST – Shoom (απ’ το δίσκο TRST)
16.53_20.54 THE KILLS – Future Starts Slow (απ’ το δίσκο Blood Pressures)
20.55_25.51 ARCADE FIRE – Rebellion (Lies) (απ’ το δίσκο Funeral)
25.52_31.50 MGMT – Kids (απ’ το δίσκο Oracular Spectacular)
31.51_37.12 TV ON THE RADIO – Halfway Home (απ’ το δίσκο Dear Science)
37.13_40.38 BODIES OF WATER – Mary, Don’t You Weep (απ’ το δίσκο Twist Again)
40.39_43.19 XIU XIU – Chimney’s Afire (απ’ το δίσκο Always)
43.20_49.04 PULP – Common People (απ’ το δίσκο Different Class)
49.05_52.30 COLD CAVE – Pacing Around the Church (απ’ το δίσκο Cherish the Light Years)
52.31_56.29 THE DRUMS – Money (απ’ το δίσκο Portamento)

09 November 2012

METZ s/t

Metz
Metz
2012 | Sub Pop

Αυτό είναι το άσπονδο soundtrack της καταστροφής. Ένα προϊόν της δυσωδίας που πρσβάλλει με μόνιμο πονοκέφαλο. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί μπούρδες που προσφέρουν τη φλυαρία τους με και καλά επαναστατικό παίξιμο αλλά αυτοί εδώ διαφέρουν. Ο Raggy το πρότεινε και προειδοποίησε για τον δίσκο αλλά αυτό είναι υπεράνω κριτικής. Λες και η μπάντα σαμποτάρει τις ίδιες της τις μελωδίες παρεμβάλλωντας παράσιτα και μια ένδοξη απαισιότητα. Κάθε riff είναι μωλωπισμένο και συμβαίνει μες στη ζάλη της αυτοκαταστροφής. Οι ανόστεες συνθέσεις ξερνάνε για τα καλά μια ακμαία ψυχή κάνοντας τα πάντα να ηχούν επικίνδυνα. Το είδος που παίζουν οι Metz είναι ολίγον τι απροσδιόριστο. Όσοι λησμονούν τη δυστοπική πλευρά των Nirvana ίσως να συναντήσουν εδώ μέσα τους ακραίους συνεχιστές εκείνου του ύφους. Από την άλλη η λέξη punk επίσης ταιριάζει στην διαταραχή που παράγουν. Και πάλι όμως, δεν αρκεί. Γκράντε ήχος, μεγάλα πιατίνια, μια απελπισμένη φωνή που σκούζει πράγματα. Ένα στροβιλιζόμενο μουσικό πανδαιμόνιο που ενδείκνυται για να σου φτιάξει ανάλογη διάθεση πριν χυθείς μες στον καυγά. Σαν γνήσιοι αγροίκοι συνθέτουν σύντομους ύμνους βίας με τα Rats, Knife in the Water και Wasted να ξεχωρίζουν. Μούρλια σκηνικό. Βγείτε έξω, κωλοτρυπιδιαστείτε και παίξτε τσαμπουκά. Φακ γιε.

08 November 2012

CONVERGE "All We Love We Leave Behind"

Converge
All We Love We Leave Behind
2012 | Epitaph

Οι Converge ήταν πάντα σαν φάρμακο που διεγείρει τις κιινήσεις της καρδιάς και των αγγείων. Απ’ το οικουμενικά αποδεκτό Jane Doe άλμπουμ τους εως και την πιο πρόσφατη προσπάθεια της μπάντας κατάφεραν να καθιερώσουν το status τους σαν μια τεράστια σύναξη μουσικών μυαλών όσον αφορά την ακραία μουσική. Αυτό το γεμάτο υπερένταση all around genres ύφος τους προκαλεί το άγχος και καταβασανίζει τα απαίδευτα αυτιά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δύο και κάτι χρόνια μετά τον απόηχο του αιχμηρού (και προσωπικού αγαπημένου) Axe to Fall, οι Converge συμπιέζουν όλες τις επιρροές τους αλλά και όλα τα προσωπικά στοιχεία της μουσικής τους και κυκλοφορούν ένα ακόμα διαμάντι που χάνει στους πόντους απ’ τον προκάτοχό του. Όλες οι συνθέσεις του All We Love We Leave Behind λειτουργούν σαν σφηνάκια αναλονίνης. Η ορχηστρική τους δύσπνοια σε συνδυασμό με τους φανταστικούς στίχους κατατάσσουν άνετα το γκρουπ μες στη μικρή λίστα με τα σημαντικότερα όλων των εποχών. Η ανεικονική στάση δε των μελών συντηρεί τη σπουδαιότητά τους σαν ανθρώπινα είδη. Όσοι έχουν ήδη αγαπήσει το σχήμα, τότε το καινούργιο πόνημα θα προσθέσει ένα ακόμα ψυχολογικό σοκ στις ζωές τους. Οι υπόλοιποι είναι θέμα λεπτών να παρασυρθούν απ’ την αποκτηνωμένη βία του δίσκου. 

05 November 2012

TAME IMPALA "Lonerism"

Tame Impala
Lonerism
2012 | Modular

Ποτέ δεν έκρυψα την αγάπη μου για τους Beatles. Μπορεί να είναι φουλ κοινότυπο αλλά είμαι κι εγώ μες στη μεγάλη πλειοψηφία αυτών που τη θεωρούν ως τη σημαντικότερη μπάντα όλων των εποχών. Ιδιαίτερα η δεύτερη, πιο ιντελεκτουέ και ψυχεδελική, περίοδος της μπάντας χάρισε στην ανθρωπότητα αριστουργήματα πέρα κάθε αμφισβήτησης. Τα ναρκωτικά που έπαιρναν δηλαδή μας έκαναν καλό. Προς τι ο πρόλογος; Με το εναρκτήριο Be Above It του Lonerism ήρθα αντιμέτωπος μ’ ένα πολυαγαπημένο ύφος φωνητικών μελωδιών που μοιράζονται τη λατρεία τους ισόποσα ανάμεσα στους αγαπημένους Βρετανούς αλλά και τους αξεπέραστους Beach Boys. Ακούγοντας το άλμπουμ θ’ αντιληφθείτε πολύ εύκολα ότι ο χρόνος έχει σταματήσει για τους Tame Impala. Παρασυρόμενοι απ’ την ηχητική θολούρα της 60s pop/rock σκηνής, οι τύποι μας κολακεύουν με το γούστο τους. Μοιχεύουν όλη την τότε ατμόσφαιρα με μια ωφέλιμη έμπνευση που πηγάζει απ’ το παρόν. Σαφώς και αβαντάρονται απ’ την ποιότητα των συνθέσεων τους η οποία είναι δύσκολο ν’ αναγνωρίσεις αν είναι απλή συντυχία. Αποτολμούν να κινηθούν σ’ επικίνδυνα μουσικά λιβάδια αλλά καταλήγουν ν’ ακούγονται απολαυστικά ρετρό. Ένα πράγμα που λατρεύω σ’ αυτούς είναι αυτή η space χρήση των synths που δεν διακυβεύει ούτε στο ελάχιστο τον φανταστικό χαρακτήρα του δίσκου, παρά μόνο τον απογειώνει στο μέγιστο βαθμό. Προφανώς όλη αυτή η ηχητική πανδαισία είναι εσκεμμένη αλλά τους βγάζω το καπέλο στο πως μπόρεσαν να παράγουν τόσο καλαίσθητα το όραμά τους. Δε γίνεται να μην σας αγγίξουν τραγουδάρες όπως τα Why Won’t They Talk to Me ή Music to Walk Home με τους συγκινησιακούς ρυθμούς τους και το κατηγορηματικά υπερ-cult status τους. Η δυσαρέσκεια που προκύπτει με το τέλος του δίσκου τα λέει όλα. Το χέρι είναι ήδη στο repeat.

03 November 2012

SLUG GUTS "Playin' in Time with the Deadbeat"

Slug Guts
Playin' in Time with the Deadbeat
2012 | Sacred Bones Records

Ένα μπουντρούμι στο βροχερό Λονδίνο. Φάση ψιλο-γιαπί, ίσως σοβατισμένο με το ξεθωριασμένο κίτρινο να δεσπόζει στους τέσσερις τοίχους. Απ’ το ταβάνι στάζει υγρασία και διαπότισε τον εξοπλισμό της μπάντας. Ο σκοτεινός απόηχος post punk προβών στοιχειώνει το μέρος. Όλα αυτά μπορεί να στέκουν στην περιγραφή του group, με μόνη διαφορά όμως ότι οι Slug Guts χαιρετούν από Αυστραλία μεριά. Και τι σας χάλασε; Ίσα ίσα που δανείζονται εν μέρει τη μαύρη φωτιά που καίει τα σωθικά του Nick Cave και των κακών σπόρων του εδώ και κάτι δεκαετίες. Τι να λέμε τώρα; Άλλος ήχος και άλλη αισθητική η μπάντα. Θα ψυχεδελιαστείς τόσο που μετά βίας πείθεσαι ότι πρόκειται για μια κυκλοφορία του σήμερα. Ένα ψυχοσωματικό πατατράκ, το beat των νεκρών (ουπς!), το σαξόφωνο, το αστικό περίβλημα γύρω απ’ τις μελωδίες. Αυτή η μουσική είναι γεννημένη μέσα σε υπονόμους και δε βγαίνει παραέξω. Ενδείκνυται για ανθρώπους που ζουν στους δικούς τους οχετούς ή σε θλιμμένα, μικρά και βρωμερά δωμάτια που φιλοξενούν ξεθωριασμένα posters ανώνυμων πορνοστάρ. Προσοχή όμως με τη χρήση του άλμπουμ. Για τις όποιες παράπλευρες απώλειες δεν ευθύνεται κανείς άλλος παρά εσείς οι ίδιοι. Δισκάρες της διαστροφής. Έλα να βράζει το underground. Οι της Sacred Bones πάντως, όπως αποδεικνύεται, είναι άνθρωποι με γούστο.

GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR "'Allelujah! Don't Bend! Ascend!"

Godspeed You! Black Emperor
'Allelujah! Don't Bend! Ascend!
2012 | Constellation Records

Ο ήλιος μαρτυρικά παλεύει να εμφανισθεί πίσω απ’ τους τεράστιους λόφους. Ηώς. Μια έκρηξη που πτύσσεται. Τα λιβάδια φωτίζονται πράσινα. Τα βοοειδή κινούνται κατά αγέλες. Οι μολοθροί ακολουθούν. Μια σταγόνα στάζει απ’ το φύλλωμα του ψηλού δέντρου. Μεθυσμένη φύση. Τα άκρα υποφέρουν λίγο ακόμα την κρυαλγησία της στιγμής. Πρωί. Υγρασία. Ήχοι από ένα οδυρόμενο δάσος. Ανεμογεννήτριες στο παρασκήνιο. Το πρωινό που κανακεύεται απ’ τον θόρυβο της πρώτης ηλεκτρικής μηχανής. Μια αποθήκα που φιλοξενεί τα εργαλεία του μόχθου. Ένας αχνιστός καφές στο τραπέζι. Όλα είναι έτοιμα να καλωσορίσουν τη μέρα. Και τότε, βράδυ. Δεν θέλω να αποδοκιμάσω έντονα το νέο πόνημα των κατά τ’ άλλα αγαπητών Godspeed You! Black Emperor αλλά αυτή τη φορά τα μασέλια ακούμπησαν γη. Δε μπορώ μάλλον ν’ αποκωδικοποιήσω το μήνυμα που προσδοκούν να εξαπλώσουν αλλά τα πάντα μοιάζουν αισχρά ουδετεροποιημένα. Η αργή εξέλιξη του ρυθμού δε συμβαίνει με πολυμήχανο τρόπο. Καταλήγεις σ’ ένα χιλιοπροβαρισμένο jamming η θολούρα του οποίου πλιατσικολογεί εν μέρει την αστρική διάσταση των Hawkwind όταν αυτοί πετούσαν όντως σε δικά τους σύμπαντα. Οι ambient στιγμές προσφέρουν μόνο μια γενική ασάφεια παρά κάποιο ψυχολογικό ρημαδιό. Μένω ανέγγιχτος. Προσπάθησα πολύ να συλλάβω το τι τελικά απορρέι μέσα απ’ το ‘Allelujah! Don’t Bend! Ascend! αλλά δεν με ανάγκασε καν να πάρω μια στάση διατροπισμού στην κάποτε ακτινοβόλο πηγή της μπάντας. Του πεταματού δεν είναι αλλά ακόμα αναζητώ τη σκοπιμότητά του. Νομίζω πάντως πως θα ζήσω και χωρίς αυτό.

02 November 2012

SABBATH ASSEMBLY "Ye Are Gods"

Sabbath Assembly
Ye Are Gods
2012 | Svart Records

Πολύ μέτριο το δεύτερο αλμπουμάκι των Sabbath Assembly. Είχα την ελπίδα ότι η συνέχεια του πολύ καλού Restored to One θα έβρισκε την συγκεκριμένη κολλεκτίβα σε πιο ψυχεδελικά θέματα. Εδώ εξ’ αρχής καταλαβαίνουμε το μήνυμα αγάπης που προωθεί το γκρουπ μιας και συνέχεια μας υπενθυμίζει τη λέξη “love”. Όπως επίσης κι αυτή την σούπερ-ουάου ένωση του Χριστού με τον Σατανά, πάντα υπό τις διδαχές του The Process Church of the Final Judgment κινήματος. Το τοπίο του Ye are Gods είναι τίγκα folk-ίζον με συνθέσεις που ουσιαστικά δεν ανατριχιάζουν, δεν διασκεδάζουν, δεν προκαλούν κανένα γαμημένο συναίσθημα. Ανά φάσεις, είναι λες κι ακούς τη Δήμητρα Γαλάνη να τραγουδάει μια νέα της πίπα στα εγγλέζικα. Τέζα βαρεμάρα σου λέω. Έχουν την καλή θέληση να κάνουν ένα τελετουργικό εγχείρημα μα δε μπορώ να συγκινηθώ πλέον με τα βατά τραγουδάκια τους. Κάτι παλεύει να συμβεί σε κομμάτια όπως το And the Clarion Calls αλλά πάλι μένεις με τη μπουκιά στο στόμα. Εδώ έχει μέχρι και “We are the world, we are the children” τραγικότητες. Ο τυπάς που κάνει το κύρηγμα στο Transcendence είναι ο Κώστας Πρέκας, μα τω Θεό! Μέτριο είπα; Ούτε καν. Μέσα στις όλες μομφές που μπορώ να του αποδώσω το Ye are Gods φλερτάρει άνετα με τον δίσκο-μπούρδα της χρονιάς.

29 October 2012

JOHN ZORN "Templars: In Sacred Blood"

John Zorn
Templars: In Sacred Blood
2012 | Tzadik

Είχα ακούσει το ντεμπούτο των Moonchild όταν είχε κυκλοφορήσει αλλά δεν θυμάμαι και πολλά απ’ το χάος του δίσκου. Δεν είχα ενθουσιαστεί όμως, αυτό είναι σίγουρο. Πάντα παίζεις κορώνα-γράμματα άλλωστε τις εντυπώσεις σου για ένα άλμπουμ του John Zorn. Επειδή όμως είμαι διατεθιμένος ν’ ακούσω κάθε τι στο οποίο συμμετέχει ο Mike Patton και ο λατρεμένος Trevor Dunn, δεν θα μπορούσα ν’ αγνοήσω το Templars: In Sacred Blood. Οι μυστήριοι, απόκρυφοι τίτλοι των τραγουδιών ήταν άλλο ένα κίνητρο για ν’ ακούσω το συγκεκριμένο άλμπουμ. Το ύφος του δίσκου είναι μια κουρκουτισμένη acid jazz εκτελεσμένη από τέσσερις άψογους μουσικούς που σκέφτονται πέρα από στεγανά. Ο συνθέτης Zorn όμως από μόνος του αρκεί για να καταρρίψει όλους τους μουσικούς κανόνες του σύμπαντος. Ο Patton επικαλείται, ο Dunn ΠΑΝΤΑ καταφέρνει να υπερέχει, ο Joey Baron χρωματίζει τις διαστρεβλωμένες συνθέσεις και ο John Medeski καθορίζει γενικά τον εκάστωτε τόνο. Στο Murder of the Magicians το distorted μπάσο και το εισαγωγικό, γεμάτο σατανίλα ο-ο-ο του Μιχαλάκη είναι απ’ τις στιγμές που ξεχωρίζουν. Ο δίσκος απευθύνεται σε άτομα που γουστάρουν γενικά να ασθμαίνουν κατά την ακρόαση μουσικής. Να δούμε τι άλλο…

BEASTMILK "Use Your Deluge" EP

Beastmilk
Use Your Deluge EP
2012 | Svart Records

Riff-ολογική ανάσπαση, μουντάδα, μια ατμοσφαιράρα να. Το συγκεκριμένο ΕΡ ανασταίνει μέχρι και τον διαβρωμένο σκελετό του νεκρού πτώματος και τον παρασέρνει σ’ έναν ανίερα εθιστικό χορό. Μιλάμε για τραγουδάρες αναθεματισμένες απ’ τις μαύρες μέρες των Joy Division. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι είναι επηρρεασμένοι απ’ την Φινλανδική post-punk σκηνή των 80s. Το σκηνικό είναι up-tempo με τύμπανα και μπάσο κομπλέ να σε βουτάνε απ’ το σβέρκο και να σε λικνίζουν ακατάπαυστα. Εδώ είναι η μαγκιά της μπάντας όμως. Οι ίδιες συνθέσεις αν είχαν ηχογραφηθεί σε μουσικό χρόνο ανάμεσα σε αλεγκρέτο και αντάτζιο θα προκαλούσαν το ίδιο ψυχολογικό τραύμα. Οι κιθάρες -αυτές- είναι που χαρακτηρίζουν αρρενογονικά το όλο σύνολο έχοντας δανειστεί σπερμογόνα κύτταρα απ’ το DNA των Echo & the Bunnymen και Σία. Οι Beastmilk χρίουν με μαύρο μύρο τέσσερις τραγουδάρες κανονικής διάρκειας και σε καταβασανίζουν μέχρι αηδίας. Δύσκολο να ξεχωρίσεις αγαπημένη στιγμή. Και αυτό βέβαια γαμάει γιατί δεν είναι και το ζητούμενο της υπόθεσης. Μπορεί αν, συνεχίζοντας αυτό το ύφος, κυκλοφορούσαν ένα κανονικό full-length, να μιλούσαμε για τον δίσκο της χρονιάς. Συνεπώς, η μικρή διάρκεια του Use Your Deluge είναι το μόνο αρνητικό που μπορείς να προσάψεις σ’ αυτό το αριστούργημα. Και τα φωνητικά του Kvohst είναι γι’ ακόμη μια φορά μοναδικά. Τι, δεν σας είπα ότι τραγουδάει ο Kvohst εδώ μέσα;

21 October 2012

WITCHCRAFT "Legend"

Witchcraft
Legend
2012 | Nuclear Blast

Όλοι είχαμε υποψιαστεί πάνω κάτω τις δυσχέρειες στις τάξεις του γκρουπ. Πάνε χρόνια απ’ το γαμάτο The Alchemist και το σχήμα μας συστείνεται μ’ ένα ολοκαίνουργιο line-up. Οι Witchcraft του 2012 μας παρουσιάζονται λιγότερο συφοριασμένοι από ποτέ. Δεν ξέρω αν φταίει η μεταγραφή τους στην Nuclear Blast αλλά όλα εδώ μέσα ακούγονται πιο metal. Το πρώτο ατόπημα το εντόπισα πριν καν την κυκλοφορία του Legend. Ο Magnus δεν θα έπρεπε να έχει παρατήσει την κιθάρα κατά τη γνώμη μου. Είναι ο βασικός συνθέτης της μπάντας και αν το εξετάσεις μέχρι και στυλιστικά, η εξάχορδη πάντα ταίριαζε με τα παντελόνια καμπάνες που φορούσε. Χάθηκε μέρος της μαγείας, βρε αδερφέ. Αν έχω να το συγκρίνω με το αντίπαλο δέος, τους Graveyard δηλαδή του φετινού Lights Out, νομίζω πως το Legend θα κερδίσει στους πόντους. Παρ’ όλα αυτά οι διακυμάνσεις δεν είναι δα και τόσο εντυπωσιακές. Σε τραγούδια όπως το An Alternative to Freedom θα νιώσετε πόσο ευφυέστατα συγχέουν τον Tool τόνο παρέα με το μουλωχτό Led Zeppelin-ικό άγγιγμα. Στο Ghosts House μας ξερνούν επιδεικτικά μια ακόμη τεράστια riff-άρα που αμνημόνευτα θα φιγουράρει σαν μια μεγάλη σιγμή της δισκογραφίας τους. Σίγουρα θ’ ανακαλύψετε κι άλλα καλούδια που θα σας ευχαριστήσουν τα μάλα. Γενικά, δεν ευτελίζουν το ποιόν τους σαν σχήμα αλλά εδώ κάνουμε τη σύγκριση με το παρελθόν τους και νιώθουμε ότι έστω και στο ελάχιστο μια εμπορικότητα πλανάται και εκμαυλίζει τον άλλοτε συνταρακτικό κόσμο των Witchcraft. Οι μέρες του ντεμπούτου τους μοιάζουν απαρχαιωμένες δυστυχώς και μας έχουν αποχαιρετήσει για τα καλά. Καλός δίσκος αλλά… Satan isn’t that amused.

20 October 2012

WOODS "Bend Beyond"

Woods
Bend Beyond
2012 | Woodsist

Δεν λέω, καλοπαιγμένο αυτό το καουντροειδές είδος της μπάντας αλλά υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Γενικά έχεις την αίσθηση ότι οι τύποι σου σερβίρουν αποπιώματα στο όνομα ενός νταλκά. Δεν διακρίνονται για κάτι ιδιαίτερο σαν μπάντα. Στο Bend Beyond οι Woods γράφουν μια μουσική που πάντα είχα απορίες γι’ αυτήν. Τι εννοώ μ’ αυτό; Έχετε δει μαλακισμένες χαζο-αμερικάνικες σειρές όπου μπλέκονται διάφορες ίντριγκες μέσα σ’ αυτές; Ξέρετε τώρα, έρωτες, δύσκολη εφηβεία, προβλήματα στο σπίτι κ.τ.λ. Σκεφτείτε τα γλυκόπικρα τέλη κάθε επεισοδίου και τις μουσικές που τα συνοδεύουν. Ε, αυτό ακριβώς! Πάντα απορούσα που στον πούτσο βρίσκανε τέτοια και τόσα τραγούδια για να συνοδεύουν τις συγχυσμένες εκφράσεις ηθοποιών γάμα (κυριολεκτικά) κλάσης που πρωταγωνιστούν σε μίνι σαπουνόπερες. Λοιπόν, οι Woods είναι τέτοιου είδους καλλιτέχνες. Αν εξαιρέσεις δυο-τρεις ηλεκτρισμένες στιγμές μες στο Bend Beyond, όλα τα τραγούδια τους είναι ότι πρέπει για να μαυρίσουν την οθόνη σε κάποιο τέλος του Dawson’s Creek π.χ. Αν σας αρέσει να βλέπετε μια μεσήλικη κι απελπισμένη μάνα που την έχει παρατήσει ο άντρας της και οι συγκυρίες δεν την αφήνουν να γαμηθεί με το καλό παιδί του χωριού, τότε αυτός ο δίσκος είναι για εσάς. Αν πάλι όχι, βγείτε καλύτερα έξω και παίξτε κανά τάβλι.

18 October 2012

GRIZZLY BEAR "Shields"

Grizzly Bear
Shields
2012 | Warp

Δεν υπαινίσσομαι τίποτα. Οι Νεϋορκέζοι αυτοί τύποι είναι μια μπαντάρα περιοπής στο τελευταίο τους άλμπουμ. Το μοναδικό είναι ότι τάσσονται υπέρ μιας ψυχεδελικής προσέγγισης μέσα σ’ όλο αυτό το, άδοξα βαφτισμένο, indie rock/pop. Λυπάμαι μόνο που εδώ και μια δεκαετία δεν έχω πάρει χαμπάρι τις δράσεις του σχήματος. Το Shields είναι το τέταρτο -κιόλα- άλμπουμ του γκρουπ. Δεν ξέρω για τις προηγούμενες κυκλοφορίες της μπάντας αλλά το νεότερο πόνημά τους είναι ένα στροβιλιζόμενο ημι-ακουστικό, εμπνευσμένα ηλεκτρικό, παράδοξα δομημένο πράγμα όποτε και όπου πρέπει. Κι όλα αυτά δίχως να γίνει ουδεμία έκπτωση στη μελωδία. Το αποτέλεσμα είναι ένας φουλ arty δίσκος που τροφοδοτεί με χαμόγελα τα όποια mainstream πρόσωπα δίχως να πληγώνει την αισθητική του ποιοτικού (και καλά) ακρωατηρίου. Πρέπει να γίνει ειδική μνεία στο όνομα του Chris Taylor, παραγωγού και μπασίστα της μπάντας, ο οποίος πέρα από το αξιοζήλευτο ηχητικό αποτέλεσμα κατάφερε να παράγει κάποιες από τις καλύτερες μπασογραμμές που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα η διακριτική εκτέλεσή τους προωθεί το σύνολο κι έτσι, μέσα σε μια ορχηστρική νηνεμία, απολαμβάνεις ύμνους σαν τα Yet Again, Gun-Shy, Half Gate και Sleeping Ute.

DOWN "Down IV - Part 1" EP

Down
Down IV - Part 1 / aka The Purple EP
2012 | Independent

Η αίσθηση που αφιππεύει το αρχικό riff του Levitation είναι πανομοιότυπη με ό,τι αυτό το supergroup μας έχει χαρίσει εως τώρα. Ο έντονος σφιγμός της μπάντας υπάρχει ακόμα και τώρα που τα χρόνια πέρασαν, οι τρίχες άσπρισαν και η έμπνευση μειώνεται. Είναι αναπάντεχο να μη βρείς το ελάχιστο στοιχείο μες στις συνθέσεις του πρώτου (από μια προσδοκώμενη σειρά τεσσάρων EPs) αυτού ΕΡ που σ’ έκανε να αγαπήσεις τους Down γι’ αυτό που είναι. Το ότι σαν πραγματικοί καλλιτέχνες αναζήτησαν το διαφορετικό είναι δυνάμενο να προβληθεί ως επιχείρημα για τα διαφορετικά vibes που πιθανώς να λάβεις στο τέλος. Οι πέντε αυτοί τύποι συνεχίζουν να έχουν τυφλή πίστη στο heavy riff, τη λάσπη και τη μπόχα. Δεν αλληγορούν πάνω σ’ αυτά αλλά τα ξερνάνε ευθέως και μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση. Και ναι, για μένα που τυγχάνει να τους παρακολουθώ απ’ το 2000, είναι ανακουφιστικό το γεγονός ότι μπορούν και γράφουν ακόμα πιασάρικα κομμάτια σαν το Witchtripper. Επιπλέον, εκλαμβάνω τη διάθεση του γκρουπ πολύ ανεβασμένη μετά απ’ την αποχώρηση του Rex Brown. Λες και διανύουν μια δεύτερη νιότη ένα πράγμα, κι αυτό αποδεικνύεται και απ’ το videoclip του Witchtripper αλλά και από κάποιες πρόσφατες live εμφανίσεις της μπάντας. Λίγο όμως τα ανεβασμένα στη μίξη φωνητικά του Phil Anselmo, λίγο η πιο νωχελική παραγωγή του δίσκου, δεν μπορείς παρά ν’ αποδεχτείς το The Purple σαν την πιο αδύναμη στιγμή της μπάντας ως τώρα. Ίσως αν κάποιος τους έπειθε να σύρουν τους κώλους τους μόνιμα και όχι περιστασιακά πίσω στο Nodferatu’s Lair όλα να έμοιαζαν διαφορετικά. Και προς θεού, καλέστε και τον Warren Riker να σας κάνει παρέα. Ναι, επιμένω.

17 October 2012

THE KILLERS "Battle Born"

The Killers
Battle Born
2012 | Island

Πριν το Battle Born, δεν έτυχε να ξανακούσω ολόκληρο full-length απ’ τους The Killers. Εντάξει, ήξερα τα hit-άκια τους που έπαιζαν ανά καιρούς αλλά ως εκεί. Οπότε θα προσπαθήσω να δω το νέο τους πόνημα σαν μια τελείως ξεχωριστή οντότητα μη λαμβάνοντας υπόψη το παρελθόν της μπάντας. Το Battle Born κατ’ αρχάς είναι ενισχυμένο με μια σύγχρονη υπερπαραγωγή (πολλών μυρίων υποψιάζομαι) που αυτομάτως κάνει φίλο το mainstream κοινό. Κοίτα πως έχει το πράγμα λοιπόν. Δεν με διαφθείρουν οι εμπορικές συνθέσεις του δίσκου. Ούτε η βατή δομή του και τα εύπεπτα sing-along τραγούδια του. Παρ’ όλ’ αυτά όμως, και με το σκεπτικό ότι από μια μπάντα σαν κι αυτούς δεν περιμένεις κάτι το ανατρεπτικό, δεν απογοητεύτηκα κιόλας. Τα πομπώδη άσματά τους είναι γεννημένα να προκαλούν το ενδιαφέρον στις μάζες, σαν μια σύγχρονη εκδοχή της sleaze/poser σκηνής των 80s. Εννοείται ότι τα ολοφάνερα Queen σημάδια έχουν μείνει ανεξίτηλα στη μουσική τους αλλά οφείλουμε τουλάχιστον να δώσουμε τα εύσημα στον Brandon Flowers (κυρίως) και την παρέα του για την ικανότητά τους να γράφουν συνθέσεις που σαγηνεύουν το αυτί του μέσου ακροατή. Αρκετά synth-based αλμπουμάκι που έχει τις εξάρσεις του εκεί που χρειάζεται. Προσθέστε και αρκετές φωνητικές μελωδίες ανάμεσα στα τραγούδια (πολύ καλά δουλεμένες) κι έχεις και συ, απαιτητικέ ακροατή, λίγα τραγούδια να σιγοψιθυρίζεις στις μεθυσμένες στιγμές σου. Το εναρκτήριο Flesh and Bone ξεχωρίζει άνετα πάντως…

16 October 2012

HEXVESSEL "No Holier Temple"

Hexvessel
No Holier Temple
2012 | Svart Records

Οι εγγενείς αδυναμίες ενός πολυμορφικού χαρακτήρα, τα σύμβολα του απόκρυφου πάνω σε αρχαίες πέτρες, το φυσιολατρικό μοτίβο της μελωδίας, η δύναμη της μαγείας και τα ξεχασμένα ξόρκια που την καθόρισαν χιλιετίες, η εγκάρδια συγχορδία και το μελαγχολικό βιολί. Εν συνεχεία, έχουμε την οδυνηρή εκτέλεση, το φωτεινό μπεζ ανάμεσα σε ψηλά δέντρα του δάσους, τη ρετρό θέα της παλιάς καλύβας, πέτρες σε σχηματισμό, το ολόγιομο φεγγάρι, αίμα στο υγρό έδαφος. Όλα όσα χαρακτήρισαν το επίπονα όμορφο ντεμπούτο αυτού του neofolk μουσικού project αγγίζουν επίσης το όραμα αυτής της συνέχειας. Το No Holier Temple είναι ένα άλμπουμ προσωπικών στιγμών που σε χορηγεί με οξυγόνο, σε ταξιδεύει στη μυστική Ανατολή αλησμόνητων χρόνων, σε σέρνει στον βάλτο του μέρους όπου φωτογραφήθηκε η γυναίκα στο εξώφυλλο του πρώτου heavy metal δίσκου. Τα χρώματα του είναι ακριβώς ίδια – θολά, γκρίζα, ένα ξεβαμμένο μαύρο στον αέρα. Οι άναρθρες κραυγές αλλά και ο τόνος των λέξεων που εκφέρει ο Kvohst (Dodheimsgard, Code, Void, The Tragedians κ.α.) είναι παγανιστικού ύφους. Τα proto-doom δαιμόνια του His Portal Tomb ανατριχιάζουν, η ιστορία του Woods to Conjure συγκινεί, το ατέρμονο τελετουργικό έπος Unseen Sun πίνει το πεγιότ που μοιράστηκαν οι The Doors και τα ουράνια ιντερλούδια ενώνουν τα κομμάτια μιας αλμπουμάρας δίχως αμφισβήτηση ως προς το ποιόν της. Κάτι μου λέει πως ο Mathew McNerney (ο Kvohst, ντε) κάτι ήξερε που αφοσιώθηκε στο όραμά του. Μοναδικός.

11 October 2012

THEE OH SEES "Putrifiers II" EP

Thee Oh Sees
Putrifiers II EP
2012 | In the Red

Είχα ένα καλό προαίσθημα γι’ αυτό το άλμπουμ. Η εισαγωγή του Wax Face μ’ αυτές τις Mick Box-ικές κιθάρες με καθήλωσε κυριολεκτικά. Οι προσδοκίες μου περιορίστηκαν στη συνέχεια αλλά γενικά το Putrifiers II είναι ένας καλός δίσκος. Το διάστικο με Velvet Underground χρώματα So Nice, οι ψυχεδελικές noise-ιες καθ’ όλη τη ροή του δίσκου, ο τόνος του, όλα είναι φοβερά. Έχω την εντύπωση ότι λίγο έλειψε στο να κυκλοφορήσουν ένα αριστούργημα αλλά αυτή τη φορά δεν τα κατάφεραν. Βέβαια η μόνη επαφή που έχω με τους Thee Oh Sees είναι το φετινό τους πόνημα. Είναι μπάντα που κινεί το ενδιαφέρον όμως και οφείλω να προσέξω τις κινήσεις τους εφεξής. Χαρακτηριστικό στοιχείο τους είναι η δριμύτητα του ήχου τους που καταφέρνει να είναι ωμός και να ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στη μελωδική φύση της μπάντας και την υπερfuzz-αρισμένη εκτέλεση. Οι επιρροές τους, απ’ όσα διακρίνω, προέρχονται από retro καταστάσεις, Uriah Heep, Pink Floyd με Syd Barrett μες στη σύνθεσή τους και γενικά τέτοιες rock ψυχεδέλειες. Σε άσματα σαν το Will We be Scared? θα αναπολήσετε μέχρι και το Γρανίτα από Λεμόνι. Ναι, υπάρχουν ακόμα τόσο καμμένοι τύποι.

SERPENTINE PATH s/t

Serpentine Path
Serpentine Path
2012 | Relapse Records

Τώρα που προσφύθηκε μέλος των Winter (Stephen Flam) στη μπάντα, οι Serpentine Path είναι αναμφισβήτητα ένα πετυχημένο group που υμνύει τις ένδοξες μέρες των πρώτων. Επισωρεύουν όλη τη μούχλα της θρυλικής αυτής US μπάντας των 90s σε μια ορθή μεταφορά της αισθητικής τους. Η μόνη μομφή είναι ότι πράττουν δεύτεροι αλλά όχι και καταϊδρωμένοι μιας και θαρρώ πως έχουν λάβει όλες τις απαραίτητες ευλογίες. Ως επί το πλείστον, οι Serpentine Path στο ντεμπούτο άλμπουμ τους εμπνέονται από μια ορχηστρική ακηδία και καταλήγουν να συνθέτουν ένα χολωμένο πράγμα μέσα σε οξικούς ρυθμούς και νωχελική διάθεση. Το στοιχείο doom δοξάζεται όπως του αρμόζει με τις όποιες επιτεύξιμες αλλαγές χαρακτήρα να είναι παρούσες. Η ηχητική χαλύβδωση είναι αποτέλεσμα τεσσάρων μουσικών το μουσικό παρελθόν των οποίων αναγνωρίζει την ικανότητά τους σε εφάμιλλες αρχιτεκτονικές. Αδιάσπαστο και ασήκωτο, το άλμπουμ αυτό σε σέρνει στον ψυχρό βούρκο και τον δηκτικό μινιμαλισμό. Η σύγχρονη παραγωγή του είναι ένα επίτευγμα old school αντίληψης. Ο Ryan Lipynsky, για πρώτη φορά σε αποκλειστικό ρόλο τραγουδιάρη, πράττει ύπουλα και νοσηρά. Πολλοί θα εκπλαγούν με το τέρας που κρύβει μέσα του. Το down-tempo κλισέ της μπάντας υπηρετείται άριστα απ’ το απίθανο ντουέτο των Newman/Verni (αμφότερα μέλη των Unearthly Trance) εκτελεσμένο σε μια κατάσταση ημι-παραισθησίας. Τέλος, ο μεγάλος Tim Bagshaw (Ramesses, ex-Electric Wizard) αναλαμβάνει τη ρυθμική λειτουργία μιας εξάχορδης που ζυγίζει κάτι τόνους. Δεν είναι και ο πιο δραστήριος δίσκος που θα ακούσει κανείς, παραμένει όμως ακμαίος και συναρπαστικά αληθινός σε ένα είδος που έχει δεχτεί αμέτρητες μαλακισμένες εμπνεύσεις από πουθαμενατζήδες.

THE RAVEONETTES "Observator"

The Raveonettes
Observator
2012 | Vice Records

Μέχρι και στις ιδόρρυθμες μπαλάντες τους είναι έθος να υπάρχει αυτή η σκουριά στον ήχο, ο αέρας που ηχογραφείται παρέα με κάθε ανάσα που φτύνουν. Δεν ξέρω γιατί ακριβώς αλλά πάντα θεωρούσα τους The Raveonettes μια μπαντάρα ολκής μ’ ένα ολοδικό της όραμα. Το Lust Lust Lust του 2007 βέβαια είχε βοηθήσει πολύ σ’ αυτό. Παραμένει μέχρι και τώρα αδιαμφισβήτητο αριστούργημα. Το φετινό Observator καπαρώνει μεν μια υπέρτατη ποιότητα, φανερώνει δε ένα πιο ήπιο πρόσωπο της μπάντας. Φυσικά και σπέρνει μιας και οι γοητευτικές μελωδίες της κιθάρας είναι κι εδώ παρούσες. Και όχι ότι κι ότι. Μιλάμε για το trademark guitar work των The Raveonettes και ότι συνεπάγεται αυτού. Ακριβώς στη μέση του άλμπουμ σκάει το Sinking with the Sun και αναβιώνουμε το δημιουργικό μεράκι της μπάντας με πιο up-tempo φάση, φαζαριστό background και τα λοιπά. Φροντίζουν έτσι να μας υπενθυμίζουν ότι μπορούν με χαρακτηριστική άνεση να γράφουν το πιο απολαυστικά άβολο mainstream. Αν και το noise-άτο, πιο ατζαμίδικο, στυλ τους χρωμάτιζε με άλλης κλάσης φινέτσα, το Observator δεν παύει να είναι ένας καλός δίσκος. Δυστυχώς όμως έχω πολλά καλύτερα πράγματα που κυκλοφόρησαν φέτος για ν’ ακούω.

07 October 2012

AU "Both Lights"

Au
Both Lights
2012 | Hometapes, Leaf

Κοίτα, η αλήθεια είναι ότι το ντουέτο των Luke Wyland και Dana Valatka έχει ένα αέρα που ενίοτε πνέει μέσα σε λιβάδια ηδονικόυ sight-seeing. Σε ένα κόσμο μελωδίας και χρωμάτων, με έντονο το Godspeed You! Black Emperor ημίφως. Το εναρκτήριο Εpic στοιχειώνεται από ένα Σκοτσέζικο πνέυμα, κάτι που συναντάται και στη συνέχεια του άλμπουμ γενικά. Από μεριάς Valatka, έχουμε να κάνουμε με drumming που συνδυάζει όλο το metal και rock παρελθόν του. Ο δε Wyland είναι ο βασικός συνθέτης και ιθύνων νους της μπάντας. Η όλη κατάσταση όμως με την μουσική των AU (προφέρεται αϋ-γιου) κάπου χολαίνει. Οι τύποι συγκρούονται με την ίδια την φιλοδοξία τους. Έτσι, μένουν όλα μισο-τελειωμένα και ερείπια. Για να γίνω πιο κατανοητός, το παραπάνω ντουέτο είναι σαν να ρίχνει τα θεμέλια μα ποτέ δεν τελειώνει το κατασκεύασμα. Το σαξόφωνο παλεύει να σώσει πολλές φορές τον indie χαρακτήρα του δίσκου (pop αλλά και rock) και ενώ σε κομμάτια όπως τα Why I Must και Solid Gold καταφέρνεις να χαρείς με αυτό που ακούς, υπάρχουν άλλα (Old Friend, Get Alive) που είναι για τον πούτσο. Και βασικά, για να μην πολυλογώ, το νέο δισκάκι της μπάντας είναι ένα αποτυχημένο -στο σύνολό του- δημιούργημα που δεν προσφέρει τίποτα απολύτως.

02 October 2012

Interview: Nocturnal Vomit

Ακολουθεί συνέντευξη για το Def Lines webzine με τον Ισαάκ, πρώην drummer και ιδρυτικό μέλος της μπάντας.



Καλησπέρα. Έχω μπερδευτεί λίγο. Τελικά είσαι ή όχι μόνιμο μέλος των Nocturnal Vomit;

Γεια σου Μίλτο. Όλα καλά φίλε μου. Λοιπόν είμαι εκτός μπάντας εδώ και ένα χρόνο. Η απόφαση ήταν δική μου δίχως να υπάρχουν προστριβές ή προβλήματα με τα παιδιά στο γκρουπ. Απλά ήταν κάποιες προσωπικές αποφάσεις. Αλλά η φάση είναι ότι εγώ ακόμη κάνω promotion, δίνω συνεντεύξεις, distribution και σχέδια για μελλοντικές κυκλοφορίες των Nocturnal Vomit. Φυσικά κινώ ακόμη τα νήματα πίσω από τη μπάντα.

Έχουν περάσει πολλά άτομα απ’ τις τάξεις της μπάντας. Θεωρείς ότι πλέον βρήκατε τον κατάλληλο πυρήνα;

Ναι, έχουν περάσει κάποια άτομα στη μπάντα, μόνο κιθαρίστες, πέρα της αποχώρησής μου. Όσο για τα πολύ πρώιμα μέλη υπήρχαν όταν ήμουν Αυστραλία και ξεκίνησα εκεί τη μπάντα. Μετά από λιγότερο από δυο χρόνια ήρθα Ελλάδα και συνέχισα τη φάση οπότε λογικό να μη μπορούν να ακολουθήσουν. Όλοι οι κιθαρίστες μας έφυγαν με κάποιο σκοπό, λόγω οικογενειακής υποχρέωσης κτλ., όπως ο Βασίλης – ακόμη ένας αληθινός αδερφός μας. Ο μόνος κιθαρίστας που ήταν χάσιμο χρόνου και γενικώς αλλαζονικό άτομο, ζηλιάρης, εγωιστής, προκατελλειμένος ήταν ο Kleanthis Necrofiend (Heptameron). Το άτομο αυτό ήταν εφιάλτης για το γκρουπ και ευτυχώς έφυγε ή μάλλον του ‘παμε εμείς να φύγει, με καλό τρόπο. Το άλμπουμ Cursed Relics γράφτηκε και ηχογραφήθηκε σχεδόν όλο από τον Θωμά, μετά τον Κολόζη και μετά εμένα. Ο Θωμάς εκτός από όλη τη μουσική που έγραψε και όλες τις κιθάρες που έπαιξε, ανέλαβε για πρώτη φορά τα lead φωνητικά στο γκρουπ. Σε όλες τις παλιές κυκλοφορίες μας εγώ και ο Κολόζης κάναμε φωνές, ο Θωμάς έκανε κάτι backing vocals. Νομίζω ότι αυτή η σύνθεση (unholy trinity) είναι ότι καλύτερο είχαν ποτέ οι Nocturnal Vomit. Είμαστε μια φωνή, μια γροθιά, μια σκέψη, μια πράξη συντονισμένη, και ξέρουμε τόσα χρόνια τι θέλουμε και τι όχι. Πολύ απλά…

Όλες αυτές οι αλλαγές στα μέλη ήταν και ο λόγος που καθυστερήσατε τόσο να κυκλοφορήσετε το πρώτο full-length;

Όχι, δεν θα το έλεγα. Όσο για το ντεμπούτο μας, κυκλοφόρησε μετά από 11 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια όμως κυκλοφορήσαμε demos και μερικά Eps. Το θεωρούμε το απόλυτο στο underground. Θέλαμε σιγά σιγά να μας μάθει ο κόσμος και να υπάρχει ανάλογη εξέλιξη στα κομμάτια μας. Κοίτα, αν ηχογραφούσαμε το άλμπουμ πριν από 4 ή 5 χρόνια δεν θα είχε καμιά σχέση με το παρόν ύφος του Cursed Relics. Τραγούδια όπως τα Sacrosanct και Cursed Relics είναι τραγούδια που παίζουμε από το 2005. Απλώς συνέχεια τα αλλάζαμε και τα τροποποιούσαμε. Ποιος είναι ο λόγος να βιαστούμε να βγάλουμε ένα άλμπουμ αν δεν είμαστε 100% έτοιμοι; Εξάλλου έχουμε πλέον βαρεθεί τις μπάντες τύπου production line bands που κάθε ένα με δύο χρόνια σου σκάνε και καινούργιο δίσκο. Επίσης αυτοί που είναι σοβαρά και αφοσιωμένα άτομα στο underground ξέρουν εδώ και χρόνια τι έχουμε βγάλει, σε πολλά distros (μεγάλα και μικρά) πουλούσαν το υλικό μας και έχω δώσει πάνω από 30 συνεντεύξεις σε u/g zines. Οι περισσότεροι μας μάθανε πρόσφατα εξαιτίας του δίσκου και κάποιων live που έκανε η μπάντα. Πάρε παράδειγμα τους Sadistic Intent. Απ’ το 1991 μιλούν για το “Second Coming”, έχουμε τέλη 2012 κι ακόμη δεν έκαναν κάτι. Άρα υπάρχουν χειρότεροι από εμάς στην αργοπορία.

Μου διέφυγαν τα συγχαρητήρια για το δίσκο. Τα εύσημα δίνονται προφανώς στον Θωμά που έγραψε όλη τη μουσική του άλμπουμ. Παρ’ όλα αυτά πόσο μετράει για σας η συνολίκη σύλληψη και μεταφορά ιδεών ενός μόνο ατόμου απ’ τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας;

Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ για τα λόγια σου! Όπως προανέφερα, ο Θωμάς έγραψε όλη τη μουσική μέσω του νοσηρού μυαλού του. Horns up! Ξαναλέω, δίχως να φανώ αλλαζόνας, ο Θωμάς έχει πολύ μεγάλο ταλέντο και ο τρόπος παιξίματος του είναι ένας συνδυασμός old school υλικού με τέχνη και πάθος. Δε νομίζω να υπάρχουν πολλοί τέτοιοι εκεί έξω σήμερα όσον αφορά την Ελλάδα και ειδικά από Θεσσαλονίκη αμφιβάλλω πλήρως και το λέω ευθέως. Ο θωμάς έγραψε τη μουσική αλλά και εμείς (εγώ και ο Κολόζης) ήρθαμε με δικές μας ιδέες σε ρυθμούς, tempos, effects κτλ. Ακόμα και αυτές οι μικρές λεπτομέρειες κάνανε τη ΜΕΓΑΛΗ διαφορά. Όλοι βάλαμε το χεράκι μας, όλοι δουλέψαμε σκληρά πάνω στο άλμπουμ αυτό. Πάντα είμαι υπερ της συνεργασίας, δεν είμαι υπέρ του ατομισμού, διότι όσο καλός και να’ ναι ο άλλος σε κάτι, κάπου θα ‘χει ένα αδύνατο σημείο ή θα κάνει κάποιο λάθος στο οποίο οι άλλοι, ύστερα από τη σχετική παρατήρηση, θα δώσουν μια πιο ευρεία ιδέα. Έτσι το βλέπω δεοντολογικά.

Είναι εμφανές ότι ασχολείστε με το ευθυτενές death metal και το μυστήριο ύφος του ιδιώματος. Εγώ φαντάζομαι, ας πούμε, τη μπάντα κάτι περισσότερο από μια ομάδα ανθρώπων που απλά παίζουν μουσική. Κατά πόσο ισχύει αυτό;

Κοίτα, εγώ προσωπικά σαν Ισαάκ, είμαι 38 ετών και ασχολούμαι με το metal απ’ το 1988. Με το underground απ’ το 1992 ασταμάτητα. Μεγάλωσα σε εποχές όπου λάμβανα demos μπαντών όπως οι ANCIENT RITES, DARK TRANQUILLITY, ABSU, ROTTING CHRIST, IMPALED NAZARENE,CORPSE MOLESTATION, SIGGILUM DIABOLI, THE BLACK, CREMATION κ.α. Καταλαβαίνεις…. Γενικώς έχω μια μεγάλη κι ευρεία γνώση στη μουσική του black/death metal. Αλλά και για μένα πρόκειται για τρόπο ζωής, ιδεολογία, δεν είναι ένα στερεότυπο ή γραφικό, ξέχνα το. Είναι το πάθος που μπολιάζεται μες στην ψυχή σου και το μετατρέπεις σε αρνητική δύναμη για να κρατάς την ισορροπία μεταξύ χάους και τάξης. Δεν είμαστε τρεις χαζομαλλιάδες ή τρεις φαλάκρες με μούσια και tattoos που παίζουν brutal και όλα καλά. Normal humans, fuck it. Όχι για μένα.

Πόσο δύσκολο είναι μες στην ελληνική πραγματικότητα να αφιερώσεις μέρος του εαυτού σου για τη δημιουργία μιας τέτοιας κατάστασης; Και δεν εννοώ μόνο τους δίσκους μιας μπάντας, αλλά και τις ζωντανές εμφανίσεις, τις πρόβες και ότι άλλο συμβαίνει μες στα πλαίσια μιας μπάντας. Εσείς δεν είστε και πιτσιρικάδες.

Οι Nocturnal Vomit εδώ και κανά δυο χρόνια είναι ένα πιο domestic (ντόπιο) γκρουπ. Εδώ και πολλά χρόνια είχαμε στενούς κύκλους με λίγα άτομα από Ελλάδα διότι δεν χρειαζόμασταν το support τους. Φυσικά ούτε αυτοί μας υποστήριξαν. Πέρα από το να ζητούν free υλικό, τίποτα παραπάνω. Αυτα δεν τα μπορώ, ούτε τα ανέχομαι. Δουλέψαμε πολύ σκληρά για να φτάσουμε εδώ. Είμαστε μια 100% underground μπάντα χωρίς να γλείφουμε και χωρίς να είμαστε οι “συμπαθούντες”. Δεν με ένοιαξε ποτέ αυτό. Είμαστε σε ένα κύκλο με λίγες ελληνικές μπάντες όπως οι HIEROPHANTS DESCENT, GO ATVOMIT, EMBRACE OF THORNS, NECROVOROUS, UNHOLY ARCHANGEL, CRUCIFICTION, IMPURE WORSHIP, ATAVISM, CHAOS BAPHOMET, DEAD CONGREGATION, RESURGENCY. Παρ’ όλο που οι Nocturnal Vomit ξεκίνησαν τον 21ο αιώνα, η αρχή έγινε με πρόβες σε studios, ηχογραφήσεις, γράμματα φουλ, tape trading, zines, flyers κ.ο.κ. Όσο για τα live που λες, υπάρχουμε 11 χρόνια, έχουμε παίξει μόνο σε τέσσερα, τρία εκ των οποίων μες στο 2012. Το πρώτο live στο οποίο έπαιξα για μοναδική φορά τύμπανα ήταν στις 27 Νοεμβριού του 2010. Προσωπικά, μισώ πάρα πολύ τα live shows, δεν μου λένε κάτι. Όμως ήταν θέληση των παιδιών και το καταλαβαίνω απόλυτα. Πάντα έλεγα πως οι BATHORY, DARKTHRONE, NECROMANTIA ήταν non-live groups και τα κατάφεραν πολύ καλά, μέχρι και να γίνουν γνωστοί. Όπως το δει ο καθένας.

Όσον αφορά τους στίχους του δίσκου, όσοι είχατε συμμετοχή καταφέρατε να κινηθείτε σε ίδιο μοτίβο. Παρ’ ότι, όμως, αυτοί πηγάζουν απ’ τη σφαίρα του φανταστικού, προφανώς κρύβουν κάποια νοήματα για σας. Διαφορετικά δεν θα αφιερώνατε π.χ. τραγούδι στον Johnny the Trooper. Θες να μας μιλήσεις γι’ αυτό;

Στο άλμπουμ έγραψα στίχους σε δύο κομμάτια. Τα Herald of Doom και Function of Abominations (σ.σ.: τραγουδάρα ανελέητη). Φυσικά, έχουν μια πολύ δυνατή επιρροή από Lovecraft (Κθούλου μυθολογία). Έχω μια μεγάλη ψύχωση με Lovecraft άρα ήταν λογικό. Τρία τραγούδια γράφτηκαν από τον Θωμά και ένα από τον φίλο μας τον Τσάλλο. Για μας, και ιδιαίτερα για μένα, τόσο η μουσικκή όσο και οι στίχοι πάνε μαζί, πρέπει να είναι μαζί, να είναι συμπαγή και να ταιριάζουν απόλυτα. Είναι σαν ένα φυτό, μια τέλεια φωτοσύνθεση μέσω του ήλιου. Έτσι και με εμάς. Δώσαμε μεγάλη έμφαση στους στίχους και θέλαμε κάτι σοβαρό και πιο προσωπικό. Όχι κλισέ στίχους όπως γράφουν τα περισσότερα άσχετα groups. Ποιος έχει ανάγκη να διαβάσει στίχους που μιλούν για ξεπαρθενιασμένες καλόγριες και παλουκωμένους ιερείς; Μήπως να γράφουμε για πτώματα και για το πολιτικό σύστημα; Όσο κάποιος πιτσιρικάς ζητάει μια μπλούζα Cradle of Filth ή Dimmu Borgir, κάπως έτσι… Όσο για το αφιέρωμα στον Johnny the Trooper, όσο και να σου φανεί παράξενο, δεν ξέρω καν ποιος το αφιέρωσε σε ποιον. Ειλικρινά δεν ξέρω. Όταν πήρα το CD στα χέρια μου το διάβασα και αναρωτήθηκα ποιος είναι. Ξέχασα να ρωτήσω τα παιδιά. Μάλλον κανένας γνωστός ή φίλος τους, I dunno…

Είχα παρευρεθεί πρόσφατα στο live που δώσατε στην Αθήνα με τους Sadistic Intent και Dead Congregation. Μάλιστα, έλεγα σε κάτι γνώστους ότι η εποχή αυτή σας αδικεί σαν μπάντα και πως αν αυτά τα τραγούδια είχαν κυκλοφορήσει στα mid-90s όλοι θα τα αντιμετώπιζαν ως anthems του ακραίου ήχου. Πιστεύεις ότι υπάρχει αληθινό ενδιαφέρον στις μέρες μας για το αληθινό είδος που παίζετε;

Έχεις απόλυτο δίκιο. Το Cursed Relics είναι ένα άλμπουμ φοβερό, με πολλές ιδέες. Και ξέρεις, δεν είμαι άτομο που κάνει συχνά αυτοκριτική, ούτε γίνομαι αλλαζόνας. Ας το κρίνουν οι οπαδοί μας που είτε το έχουν ήδη ακούσει είτε πρόκειται να το ακούσουν. Δεν είναι απλά ένα άλμπουμ με καλή παραγωγή. Έχει συναίσθημα, είναι σκοτεινό, απόκρυφο, πιασάρικο, έχει ατμόσφαιρα. Είναι ένα METAL άλμπουμ που συνδυάζει πολλά μα είναι συνάμα προσωπικό και θυμίζει Nocturnal Vomit. Φυσικά έχουμε επιρροές από ASPHYX, PESTILENCE, CELTIC FROST, POSSESSED, OBITUARY (old), MORGOTH, NECROVORE, SARCOFAGO, EXPULSER… Θα μπορούσα να το κατατάξω στη λίστα με θρυλικούς δίσκους του extreme metal όσον αφορά πάντα το ιδίωμα του death/black. Μπορεί, λίγο πολύ, να είμαστε αναχρονιστικοί, αλλά αυτό είναι το metal με το οποίο μεγαλώσαμε, που μας αρέσει και που αναπαράγουμε για χρόνια. Ξέρουμε ότι δεν είμαστε η πιο τεχνική μπάντα, ούτε η πιο γρήγορη, η πιο brutal, η πιο καθαρή. Άσε τους άλλους να τα κάνουν αυτά. Ιδιαίτερα εδώ στην Ελλάδα, βλέπεις τα αποτελέσματά τους. Σε 1 εως 3 χρόνια έχουν ξεχαστεί. Brutal μπάντες υποστηρίζονται από μεγάλες εταιρίες και μετά από λίγο, the end. Δεν χρειάζεται καν να αναφέρω ονόματα. Κοιτάξτε μόνο ελληνικές μπάντες όπως τους ROTTING CHRIST, NECROMANTIA, VARATHRON, THOU ART LORD και μερικές ακόμη. Και μετά από 200 χρόνια θα τους θυμούνται. Μέχρι και σήμερα άτομα από Περού, Βραζιλία, Μαλαισία, Σινγκαπούρη, Αργεντινή, Κολομβία μου ζητούν να τους γράψω υλικό τους. Αυτό τα λέει όλα. Τέλος, να απαντήσω στο ερώτημά σου για το αν υπάρχει ενδιαφέρον για το old school. Όχι και τόσο. Πάλι είναι στη μόδα το trendy brutal bubble gum death/grind metal. Τα σχήματα της Unicef/Salvation Army, τι να πω… Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αναβίωση του old school death metal αλλά είναι κάτι γραφικό. Πάλι θα κάνει τον κύκλο του και θα ξεχαστεί. Όπως ξέρουμε, τα πάντα κάτω από τον ήλιο φτάνουν σε ένα τέλος.

Ο Θωμάς έχει κλέψει καθόλου DNA απ’ τον John Tardy; Ομολόγησε!

Χαχαχαχα… Καλύτερα ρώτησε τον ίδιο. Κοίτα, η φάση με τη φωνή του Θωμά είναι ότι του βγαίνει έτσι, δεν το κάνει επίτηδες. Και φυσικά θέλω να κάνω μια παρατήρηση. Μου κάνουν πολλοί, μα πάρα πολλοί, σχόλια για το ότι η φωνή του θυμίζει πολύ αυτή του Martin van Drunnen. OK, έτσι είναι, αλλά όπως είπα πριν, έτσι του βγαίνει. Και κάτι πολύ σημαντικό, αυτή η χροιά δε μπορεί να βγει από τον καθένα ενώ ένα πολύ τυπικό guttural ala SUFFOCATION/INCANTATION δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο (σ.σ.: εδώ διαφωνώ, Ισαάκ). Και κάτι ακόμη. Ας μου πουν μερικοί πόσοι τραγουδούν ή έχουν τραγουδήσει στη χροιά του Drunnen και πόσοι στην τυπική death metal φωνή ala INCANTATION, UNLEASHED, SUFFOCATION και άπειρα ακόμη σχήματα. Ειδικά εδώ, Ελλάδα, δε νομίζω. Αμφιβάλλω πως ελληνικές μπάντες τραγουδούν μ’ αυτήν την ιδιαιτερότητα, ίσως λόγω προφοράς και τονισμού. Πριν 20 χρόνια το 98% των ελληνικών μπαντών τραγουδούσαν αυτό το βλαχο-brutal ala ROTTING CHRIST και VARATHRON. Χαχαχαχαχα….

Τελείως απενεχοποιημένα και με το χέρι στην καρδιά, θέλω να μου μιλήσεις για την ελληνική σκηνή και πως βλέπεις εσύ την παρούσα κατάστασή της αλλά και την εξέλιξή της.

Όσο για την ελληνική σκηνή που με ρωτάς, για να είμαι ειλικρινής, ποτέ δεν την ακολούθησα από το 1995 και έπειτα. Πολύ ελάχιστες μπάντες. Πρέπει να ομολογήσω ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια άνοδος μερικών (ελάχιστων) σοβαρών μπαντών που εκτός απ’ το ότι γράφουν καλή μουσική είναι και αφοσιωμένα άτομα, όχι βλαμμένα μουλάρια. Ανέφερα πριν μερικά τωρινά ελληνικά groups στα οποία κάνω support και μου αρέσουν. Τουλάχιστον έυχομαι να μεγαλώσει η ελληνική σκηνη και να δημιουργήσει ταλέντα. Ως γνωστόν, εδώ έχουμε περισσότερους followers παρά leaders. Έτσι είναι.

Βγάζοντας μια τέτοια δισκάρα όπως το Cursed Relics, δε μπορεί παρά να είστε άτομα με γούστο. Θα μοιραστείς μαζί μας τους 5 αγαπημένους σου δίσκους λέγοντας λίγα λόγια για τον καθένα απ’ αυτούς;

Τώρα μου κάνεις την πιο δύσκολη και απαράδεκτη ερώτηση. Το λέω αυτό γιατί ένα άτομο με γούστο, όπως με αποκαλείς, αδυνατεί να διαλέξει μόνο πέντε. Τι να πω; Λοιπόν…

CELTIC FROST – Morbid Tales
Εδώ ξεκίνησαν όλα. Όταν ακους αυτά τα σκοτεινά και πιασάρικα riffs με το πρώτο άκουσμα γίνεσαι οπαδός τους. Αυτό είναι που λείπει σήμερα στις νέες μπάντες. Και το ΤΟΝΙΖΩ. Μπορεί σήμερα τα πιο πολλά groups να έχουν τεχνική, δέσιμο, παραγωγή καλή, brutal-ιες αλλά ΚΑΤΙ λείπει. Οι Frosts με ελάχιστη τεχνική μπόρεσαν να κάνουν το σύμπαν να ταρακουνηθεί. Αυτό θέλω κι ε΄γω με τους Nocturnal Vomit. Δεν χρειάζονται 27 αλλαγές το λεπτό, no way. Μέχρι και σήμερα, η φωνή του Tom Warrior είναι η πιο ψυχωτική και με πορώνει το ίδιο ύστερα από 24 χρόνια, όταν και τους πρωτάκουσα.

AUTOPSY – Mental Funeral
Τι να πω; Σήμερα έχουν γίνει και λίγο μόδα. Με αυτό το άλμπουμ αντιμετωπίζουμε ότι πιο σάπιο και ανίερο. Τρομερές οι επιρροές τους από TROUBLE και BLACK SABBATH. Κάποια ψυχεδελικά σημεία σε ταξιδεύουν σε άλλο πλανήτη. Ένα άλμπουμ όχι για πολλούς. Τα solos των Danny Corales και Eric Cutler ΣΠΕΡΝΟΥΝ!

SEPULTURA – Morbid Visions
Η μπάντα αυτή είναι μια ζωή πολύ πετυχημένη εδώ, Ελλάδα. Ειδικά με τους δίσκους τους Beneath the Remains και Arise είχαν μπει στο top-40. Για μένα είναι απλά ΟΚ σαν δίσκοι. Το Morbid Visions όμως είναι ένα άλμπουμ με τόση λύσσα και πόρωση. Η φωνή του Max βγαίνει κατευθείαν μέσα από πηγάδι. Τα drums, ειδικά το snare, είναι που με πορώνουν, με εκείνον τον ξερό ήχο. Γενικώς έχω πολύ μεγάλη επιρροή από τα παλιά Βραζιλιάνικα groups όσον αφορά το παίξιμο στα τύμπανα. Για το 1986 αλλά ακόμη και για σήμερα αυτός ο δίσκος είναι αξεπέραστος και κάνει σκόνη πολλές σημερινές μπάντες.

POSSESSED – Seven Churches
Τι να πώ εδώ; Ο πατέρας του death metal είναι ο Becerra και Σία. Ότι πιο ανίερο, μαύρο, αποκρουστικό βρίσκεται σε αυτό το άλμπουμ. Ταυτόχρονα όμως ήξεραν να παίζουν μουσική. Γενικώς, η φωνή, οι κιθάρες, τα τύμπανα είναι ότι καλύτερο έχω ακούσει. Για μένα αυτό θα πει DEATH FUCKING METAL.

DEATH – Leprosy
Σίγουρα. Και ποιον δεν έχει επηρρεάσει ο Chuck Schuldiner; Αυτό το άλμπουμ τα έχει όλα. Παίξιμο, ιδέες, solos, φωνή, τα πάντα. Είναι ο τέλειος δίσκος, no doubt. All time classic! Δε νομίζω πως χρειάζονται περαιτέρω λόγια ή σχόλια για τον δίσκο αυτό.

Είναι νωρίς να μιλήσουμε για νέο υλικό της μπάντας; Σε τι στάδια βρίσκεστε αυτόν το καιρό σαν συγκρότημα;

Όπως ανέφερα στην πρώτη κιόλας ερώτησή σου, δεν παίζω πια στη μπάντα αλλά σίγουρα ενημερώνομαι για τα νέα της. Για την ώρα η μπάντα έχει μπει στον πάγο. Η τελευταία δραστηριότητά της ήταν το live στην Αθήνα στις 02/09/2012 παρέα με SADISTIC INTENT και DEAD CONGREGATION. Που και που, όταν τυχαίνει κάποιο καλό live, η μπάντα είναι διαθέσιμη. Όσον αφορά νέο υλικό, πρόβες και ηχογραφήσεις, δεν υπάρχει τίποτα ακόμη. Έχουν να γράψουν πάνω από τρία χρόνια νέο τραγούδι και δεν ξέρω αν θα συνεχίσουν ή όχι ή αν απλά υπάρχουν. Οι Nocturnal Vomit ήταν αυτόνομοι και η κατάσταση γύρω από το γκρουπ ήταν πάντα λίγο περίεργη.

Κλείνεις όπως θέλεις εσύ τη συνέντευξη. Σ’ ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διέθεσες. Να είστε όλοι σας καλά.

Ευχαριστώ πολύ Μίλτο, για τη συνέντευξη και το support σου στους Nocturnal Vomit. Και φυσικά που δουλεύεις σκληρά σε αυτό που κάνεις. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο hail σε όσους αγόρασαν το άλμπουμ μας και που έκαναν ή συνεχίζουν να μας κάνουν support. Thanx for all. Into cold darkness!