26 March 2016

ORANSSI PAZUZU "Värähtelijä"

Oranssi Pazuzu
 
Värähtelijä
2016 | Svart Records

Ίδιας ιδιοσυγκρασίας και κράσης με αυτή των Αluk Τodolo είναι οι μοναδικοί Φινλανδοί Oranssi Pazuzu που στο φετινό Värähtelijä ακολουθούν μια παρόμοια υπναγωγική λογική με το άλμπουμ-προπομπό Valonielu. Αν και θα προτιμούσα την ύπαρξη κάποιων παλιότερων βίαιων black metal ξεσπασμάτων, η συνεχής ψυχεδελική τροφοδότηση νοτών με αποζημιώνει διαφορετικά.

21 March 2016

ACAB Rocky / Molly Drag / Nutrients / Fathers / Fantasy Creeps / Cozy Cove

Πάμε να μιλήσουμε λίγο για κάποιες μουσικές που άκουσα πρόσφατα τσεκάροντας το Weird Canada blog. Δεν χρειάζεται να αναφέρω την καταγωγή καμιάς μπάντας, έτσι;

Ήπιων τόνων, όμορφο και συναισθηματικό lo-fi παίζουν αμφότεροι οι ACAB Rocky και οι Molly Drag στο split που κυκλοφόρησαν το προηγούμενο έτος. Ο καθείς μοιράζεται δύο τραγούδια σε μια κυκλοφορία που το ύφος των μπαντών είναι τόσο συγγενικό που μόλις μετά βίας μπόρεσα να ξεχωρίσω λίγο περισσότερο την πλευρά των MD.

Κάτι μεταξύ shoegaze και μιας αδύναμης dream pop παίζουν οι Nutrients στο Drag On. EP υποθέτω μιας και τα τραγούδια είναι μόλις πέντε και σύντομα. Η μεθοδολογία που ακολουθεί η μπάντα στο να ταξινομήσει τις ιδέες της είναι θεοβάρετη εώς θανάτου. Μην τους ακούσετε ποτέ.

Η Live @ the Vibrafusion Lab κυκλοφορία των Fathers ζέχνει τη μπόχα ενός 80’s bootleg. Αγνοούσα πλήρως την ύπαρξη της μπάντας αυτής η οποία φαίνεται ότι μοναδικό σκοπό έχει να παίξει το τίμιο punk/HC που διδάχτηκε από μεγαθήρια της σκηνής του παρελθόντος. Άξιοι μόνο και μόνο γιατί άκουσα πάνω από τρεις φορές το δισκάκι και δεν αντέχω τα live albums ούτε με σφαίρες.

Ώπα!, εδώ έχουμε μια μικρή αποκάλυψη. Ή μια τραβηγμένη-από-τα-μαλλιά-ρέπλικα των μεγάλων early Sabbath. Οι Fantasy Creeps πίνουν νερό στο όνομα της μεγαλύτερης heavy-everything μπάντας που υπήρξε ποτέ, και με ένα demo που ενστερνίζεται την αισθητική μιας πολύ πρώιμης 70’s ηχογράφησης, ρίχνουν στη φόρα το Sludge mini-album τους καλώντας όλους τους μερακλήδες της φάσης να “πάρουν μια αυτιά”.

Alternative, lo-fi, pop, ότι να ‘ναι φάση από τους Cozy Cove στο Big Green Monster. Εκεί που περιμένεις ότι πάλι κάποιος πειραγμένος άρχιζε να πειραματίζεται σου σκάνε αναπάντεχες μελωδίες όπως αυτή του My Brother Took My Toy και μένεις άφωνος. Θα καταλήξεις να αισθανθείς μέχρι και τον surf rock απόηχο (βλ. Go Away) δίχως να καλυφθείς ολοκληρωτικά βεβαίως. Κάτι μεταξύ διάνοιας και ηλιθιότητας.

20 March 2016

ROTTING CHRIST "Rituals"

Rotting Christ
Rituals
2016 | Season of Mist

Αρκούντως διασκεδαστικό και πιθανών ότι καλύτερο έχω ακούσει μετά το A Dead Poem του 1997 είναι το νέο άλμπουμ των συμπατριωτών μας Rotting Christ. Κλισαδούρες τύπου “δεήσεις μαυροσέλιδων γριμορίων” σαφώς και δεν θα μπορούσαν να λείπουν αλλά όταν μπλέκουν με την ποίηση του Μπωντλαίρ, κάτι που μέχρι και η θεότητα που ακούει στο όνομα Diamanda Galas έχει προλάβει να εκμεταλλευτεί, ένα Πάτερ ἡμῶν για το έτσι της φάσης, σανσκριτικά, Αιγυπτιακά, και ω!, μια διασκευή στους αείμνηστους Aphrodite’s Child, τότε κάτι μου λέει ότι τέτοιοι δίσκοι κατ’ ανάγκη βγαίνουν. Φανταστείτε πόσο απάλευτη θεωρώ την 1999-2013 περίοδό τους. Ο ορισμός του βαρετού power chord.